51

Την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την κεντρική Γεωργία αναμένει η διεθνής κοινότητα τη Δευτέρα κατ εφαρμογή της συμφωνηθείσας εκεχειρίας. Την ίδια ώρα, ο Γεωργιανός πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι κάνει ξαφνική «στροφή» σε ηπιότερη στάση έναντι της Μόσχας. Και στη Νότια Οσετία, ο ηγέτης Εντουαρντ Κοκόιτ αποπέμπει σύσσωμη την κυβέρνηση…

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δεσμεύθηκε την Κυριακή για την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Γάλλο πρόεδρο και προεδρεύοντα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νικολά Σαρκοζί. Ακολουθήσαν δηλώσεις από ΗΠΑ και Γερμανία που καλούσαν τη Ρωσία να σεβαστεί τα συμφωνηθέντα.

Πάντως, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δεν δήλωσε ρητώς στον Νικολά Σαρκοζί ότι οι δυνάμεις που εστάλησαν στη Γεωργία κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύρραξης θα επιστρέψουν στη ρωσική επικράτεια, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσυρθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις μέχρι το έδαφος της αποσχισθείσας Νότιας Οσετίας.

Ανταποκριτής του BBC στο Γκόρι της Γεωργίας μεταδίδει ότι υπάρχει κινητικότητα στο ρωσικό στράτευμα, αλλά δεν παρατηρείται μέχρι στιγμής κάποια διαδικασία αποχώρησης. Από το γεωργιανό υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως οι Ρώσοι αρχίζουν να αποσύρονται ή ετοιμάζονται να αποσυρθούν.

Εάν και όταν η αποχώρηση αρχίσει, αναμένεται να ακολουθήσουν πολλές περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με την ερμηνεία της συμφωνίας εκεχειρίας που εμπεριέχει πολλά ασαφή σημεία.

Κυρίως, πόσο μακριά εντός του γεωργιανού εδάφους μπορούν να παραμείνουν τα ρωσικά στρατεύματα. Η Μόσχα επιμένει ότι έχει δικαίωμα να διατηρήσει ορισμένα στρατεύματα ως ειρηνευτική δύναμη σε ουδέτερη ζώνη γύρω από τη Νότια Οσετία.

Ο Μιχαήλ Σαακασβίλι έχει ζητήσει την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης γύρω από τη Νότια Οσετία, ενδεχόμενο που απέρριψε κατηγορηματικά τη Δευτέρα ο ηγέτης της αποσχισθείσας επαρχίας Έντουαρντ Κοκόιτι. Ο τελευταίος θα ζητήσει επίσης από τη Ρωσία να εγκαταστήσει μόνιμη στρατιωτική βάση στην αποσχισθείσα περιοχή.

«Οι διεθνείς παρατηρητές δεν θα είναι πλέον παρόντες στο έδαφος της Νότιας Οσετίας. Δεν έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτούς τους διεθνείς παρατηρητές, σε αυτούς τους ανθρώπους που διαστρεβλώνουν την αλήθεια» δήλωσε. Ο ΟΑΣΕ διέθετε παρατηρητές στην περιοχή, αλλά τους απέσυρε όταν ξέσπασαν οι συγκρούσεις.

Σε συμβιβαστικό τόνο τώρα ο Σαακασβίλι

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Γεωργιανός πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι καλεί το Κρεμλίνο να συζητήσει τρόπους για να αποφευχθούν «έριδες στις μελλοντικές γενιές», ήπια δήλωση που έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με προηγούμενες δηλώσεις του για «βαρβάρους του 21ου αιώνα» και κατηγορίες για εθνοκάθαρση στη Νότια Οσετία.

Ο Σαακασβίλι δήλωσε ότι δεν απευθύνεται στο έλεος της Μόσχας, αλλά στον ρεαλισμό και την κοινή λογική της. «Αφότου οι ένοπλες δυνάμεις σας φύγουν από τη γεωργιανή επικράτεια, ας αρχίσει σοβαρή συζήτηση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις ώστε να αποφύγουμε ένα οριστικό διαζύγιο μεταξύ των χωρών μας» είπε.

«Ας μην δείξουμε διχόνοια για τις μελλοντικές γενιές» λέει ο Γεωργιανός πρόεδρος στο τηλεοπτικό διάγγελμα, αποσπάσματα του οποίου δόθηκαν εκ των προτέρων στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters από το γραφείο Τύπου του Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνει ότι «η Γεωργία δεν θα παραδοθεί ποτέ, δεν θα αποδεχθεί ποτέ την απώλεια σπιθαμής του εδάφους της».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Νότιας Οσετίας απέπεμψε τη Δευτέρα σύσσωμη την κυβέρνηση της αποσχισθείσας γεωργιανής επαρχίας και κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για ένα μήνα, μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο RIA, ο Έντουαρντ Κοκόιτι είχε επικρίνει έντονα το υπουργικό του συμβούλιο για τη στάση του στη διάρκεια της ανθρωπιστικής κρίσης μετά την επίθεση της 8ης Αυγούστου στην πρωτεύουσα Τσχινβάλι από τις γεωργιανές δυνάμεις.

Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα στο δικτυακό τόπο των Times της Νέας Υόρκης αναφέρει ότι η Ρωσία εγκατέστησε πολυάριθμες βάσεις για την εκτόξευση τακτικών πυραύλων SS-21 στη Νότια Οσετία, έχοντας την πρωτεύουσα της Γεωργίας εντός του βεληνεκούς τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ