51

Έχοντας ενθουσιάσει ένα πελώριο κοινό Βερολινέζων με μια ομιλία που χαρακτηρίστηκε ιστορικό γεγονός από τον γερμανικό Τύπο, ο Μπάρακ Ομπάμα βρίσκεταιστο Παρίσι, όπου συναντάταιμε τον Νικολά Σαρκοζί.Επόμενοςκαι τελευταίος σταθμός της διεθνούς περιοδείας του το Λονδίνο.

Κατά την ολιγόωρη παραμονή του στη γαλλική πρωτεύουσα ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για την αμερικανική προεδρία πρόκειται να παραχωρήσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Νικολά Σαρκοζί, και στη συνέχεια θα κατευθυνθεί στο Λονδίνο για συνομιλίες με τον Γκόρντον Μπράουν προτού επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα γίνει δεκτός από τον Νικολά Σαρκοζί στο Μέγαρο των Ηλυσίων, όπου ο Γάλλος πρόεδρος είχε ήδη υποδεχθεί προ καιρού τον αντίπαλο του Ομπάμα στη μάχη για την προεδρία, Ρεπουμπλικανό Τζον Μακέιν. Ομπάμα και Σαρκοζί είχαν συναντηθεί για τελευταία φορά στην Ουάσινγκτον το 2006, προτού εκλεγεί ο Σαρκοζί πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Ο Ομπάμα φθάνει στο Παρίσι με τη «δυναμική» της ομιλίας του μπροστά σε ένα πελώριο κοινό Βερολινέζων στο Τίεργκαρτεν, ένα πάρκο όχι μακριά από εκεί που στεκόταν κάποτε το Τείχος του Βερολίνου. Διακόσιες χιλιάδες άνθρωποι επευφημούσαν τον Ομπάμα ενώ καλούσε Ευρώπη και ΗΠΑ να ενώσουν τις δυνάμεις τους απένατι στις προκλήσεις και τα μέτωπα διεθνούς έντασης.

Ο γερμανικός Τύπος χαρακτήρισε ιστορικό γεγονός την ομιλία Ομπάμα. «Ο Αμερικανός πρίγκιπας αγκαλιάζει το Βερολίνο» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος με τον οποίο κυκλοφόρησε την Παρασκευή η ταμπλόιντ B-Z της γερμανικής πρωτεύουσας, φιλοξενώντας ολοσέλιδη φωτογραφία του γερουσιαστή του Ιλινόι. «Αποθεώθηκε σαν ποπ σταρ» συμπληρώνει η Bild.

Η γερμανική τηλεόραση μετέδωσε απευθείας την ομιλία, με τον Μπάρακ Ομπάμα να προσβλέπει σε ενίσχυση της ηγετικής του εικόνας με την προβολή στις Ηνωμένες Πολιτείες εικόνες του ίδιου να απευθύνεται σε πλήθος Βερολινέζων που τον επευφημεί.

«Λαοί του κόσμου, κοιτάξτε το Βερολίνο» είπε ο Ομπάμα, φράση που φιλοξενούν τα πρωτοσέλιδα δεκάδων γερμανικών εφημερίδων την Παρασκευή.

«Όταν εσείς, ο γερμανικός λαός, γκρεμίσατε αυτό το τείχος -ένα τείχος που χώριζε την Ανατολή από τη Δύση, την ελευθερία από την τυραννία, το φόβο από την ελπίδα- τείχη άρχισαν να καταρρέουν σε όλο τον κόσμο. Από το Κίεβο στο Κέιπ Τάουν, στρατόπεδα συγκέντρωσης έκλεισαν και οι πόρτες της δημοκρατίας άνοιξαν» τόνισε.

Δείτε το βίντεο

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος είναι πολύ δημοφιλής στη Γερμανία με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως τρεις στους τέσσερις Γερμανούς θα ήθελαν να τον δουν στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταδίδει ανταποκριτής του BBC στο Βερολίνο.

Μετά το Παρίσι ο Μπάρακ Ομπάμα θα μεταβεί στο Λονδίνο, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ