H γεωργία υπεύθυνη για σεξουαλικές ανωμαλίες στα βατράχια
Οι βάτραχοι που ζουν κοντά σε περιοχές εντατικής καλλιέργειας εμφανίζουν ερμαφρόδιτα χαρακτηριστικά λόγω παρασιτοκτόνων και άλλων φυτοφαρμάκων, υποδεικνύει έρευνα στη Φλόριντα.
36
Οι βάτραχοι που ζουν κοντά σε περιοχές εντατικής καλλιέργειας εμφανίζουν ερμαφρόδιτα χαρακτηριστικά λόγω παρασιτοκτόνων και άλλων φυτοφαρμάκων, υποδεικνύει έρευνα στη Φλόριντα.
«Καθώς αυξάνεται η γεωργία αυξάνεται και ο αριθμός των ανωμαλιών» δήλωσε ο Λου Τζουλιέτ, καθηγητής Ζωολογίας του Πανεπιστημίου της Φλόριντα και μέλος της ερευνητικής ομάδας που δημοσιεύει τη μελέτη στην επιθεώρηση Environmental Health Perspectives.
Αρκετές παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι ορισμένα παρασιτοκτόνα και άλλα φυτοφάρμακα μιμούνται τις ορμόνες των ζώων και μπορούν να προκαλέσουν ανωμαλίες του αναπαραγωγικού συστήματος σε γυρίνους και βατράχους.
Είναι ένας από τους παράγοντες στους οποίους αποδίδεται η ανησυχητική παρακμή των αμφιβίων σε όλο τον κόσμο. Αλλα αίτια είναι η καταστροφή των βιοτόπων τους και η εξάπλωση ενός μύκητα που προκαλεί το θάνατό τους.
Στην τελευταία μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν φρύνους του είδους Bufo marinus που συλλέχθηκαν από πέντε διαφορετικές τοποθεσίες της νότιας Φλόριντα.
Αν και πολλά αμφίβια απειλούνται με εξαφάνιση, ο τεράστιος και δηλητηριώδης Bufo marinus ευημερεί και εξαπλώνεται σε ξένες περιοχές, όπως η Αυστραλία όπου έχει εξελιχθεί σε μάστιγα.
Η έρευνα έδειξε ότι στις προαστιακές περιοχές της Φλόριντα οι φρύνοι είναι σχετικά υγιείς. Αντίθετα, σε περιοχές εντατικής καλλιέργειας συχνά εμφανίζουν ανωμαλίες του αναπαραγωγικού συστήματος, όπως συνύπαρξη ωοθηκών και όρχεων.
Τέτοια ερμαφρόδιτα χαρακτηριστικά είναι μάλιστα συχνότερα στους αρσενικούς φρύνους, ίσως επειδή τα φυτοφάρμακα μιμούνται τις θηλυκές ορμόνες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Τραυματισμένοι γονείς φώναζαν τα παιδιά τους» – Μαρτυρία από τη νύχτα των βομβαρδισμών στη Βηρυτό
- Μακελειό σε σχολείο στην Τουρκία: Τι κατέθεσε ο πατέρας του δράστη – «Σχεδίαζε επίθεση 5 ημέρες πριν»
- Οι προσπάθειες διασωστών και γιατρών να σώσουν τη Μυρτώ – Στο μικροσκόπιο οι κηλίδες αίματος στο Airbnb
- Λάσο: «Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα με παίκτες επιπέδου MVP σχεδόν σε κάθε θέση»
- Τουρκία: Νεκρός από αιμορραγία ο 14χρονος δράστης του μακελειού σε σχολείο – Νέα στοιχεία από τη νεκροψία
- Η ομολογία Λαζαρίδη για την ποινικά κολάσιμη πράξη της απάτης και η σκοπιμότητα (;) πίσω από την πρόθεση επανόρθωσης
- Τζέιμς Μποντ: Η Amazon MGM ανοίγει τα χαρτιά της – Tο στοίχημα των 8 δισ, o διάδοχος, το μεγάλο εμπόδιο
- ΣΥΡΙΖΑ: Οι δηλώσεις Γεωργιάδη, ακόμη μια ευθεία και επικίνδυνη επίθεση στη Δικαιοσύνη και στο Κράτος Δικαίου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 16.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/abhijith-chandran-z4ylX1Z5FQE-unsplash-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442