Πέμπτη 09 Ιουλίου 2026
weather-icon 26o
H Ελλάδα δεν βρίσκεται εκτός του Κιότο, διαβεβαιώνει το ΥΠΕΧΩΔΕ

H Ελλάδα δεν βρίσκεται εκτός του Κιότο, διαβεβαιώνει το ΥΠΕΧΩΔΕ

Η Ελλάδα δεν τέθηκε εκτός του Πρωτοκόλλου του Κιότο, ανακοίνωσε την Τετάρτη το ΥΠΕΧΩΔΕ, κατηγορώντας μάλιστα για λαϊκισμό και παραπληροφόρηση μερίδα του Τύπου και αφήνοντας αιχμές κατά του επιτρόπου Περιβάλλοντος Σταύρου Δήμα.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

36

Η Ελλάδα δεν τέθηκε εκτός του Πρωτοκόλλου του Κιότο, ανακοίνωσε την Τετάρτη το ΥΠΕΧΩΔΕ, κατηγορώντας μάλιστα για λαϊκισμό και παραπληροφόρηση μερίδα του Τύπου και αφήνοντας αιχμές κατά του επιτρόπου Περιβάλλοντος Σταύρου Δήμα.

Η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου έρχεται μετά τη θύελλα αντιδράσεων για την απόφαση του ΟΗΕ να θέσει σε «καθεστώς συμμόρφωσης» την Ελλάδα για ένα τρίμηνο. Αν η Ελλάδα δεν έχει αποδείξει σε αυτό το διάστημα ότι διαθέτει αξιόπιστο σύστημα μέτρησης των ρύπων από τη βιομηχανία, θα τεθεί οριστικά εκτός του Πρωτοκόλλου.

«Δυστυχώς, για άλλη μια φορά περισσεύει ο λαϊκισμός και η παραπληροφόρηση» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Σύμφωνα με το υπουργείο, το γεγονός ότι η χώρα δεν τέθηκε εκτός του Πρωτοκόλλου ξεκαθαρίζει σε συνέντευξή του ο Ραούλ Εστράδα, πρόεδρος της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΟΗΕ για το Πρωτόκολλο.

Ο κ. Εστράδα δήλωσε στην Ελευθεροτυπία της Μ.Τετάρτης ότι η απόφαση της Επιτροπής «είναι μια κίτρινη κάρτα […] Η Ελλάδα δεν αποβλήθηκε από το Πρωτόκολλο του Κιότο […] Δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία, διάρκειας τριών μηνών, πριν ληφθεί μια τελεσίδικη απόφαση».

Όσον αφορά την έκθεση για το σύστημα μέτρησης που κατέθεσε η Ελλάδα στις 17 Απριλίου και απορρίφθηκε από τον ΟΗΕ, ο κ. Εστράδα δηλώνει: «Οι ελληνικές εξηγήσεις δεν βοήθησαν. Πρέπει να έχεις ποιοτικές εγγυήσεις και ποιοτικούς ελέγχους ώστε να μπορούν να δουν όλοι τα αποτελέσματα του συστήματος».

«Είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα σε τρεις μήνες θα έχει διορθώσει το σύστημά της. Αλλά το ζήτημα θα αντικατοπτρίζεται στη δυσκολία συμμετοχής στο εμπόριο ρύπων» αναφέρει επίσης ο πρόεδρος της Επιτροπής Συμμόρφωσης.

Από τη πλευρά του, το υπουργείο αναφέρει ότι «τους επόμενους μήνες εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ θα επισκεφθούν τη χώρα για να δουν από κοντά το σύστημα απογραφής και μάλιστα ζητήσαμε η επίσκεψη αυτή να γίνει το συντομότερο δυνατόν».

Η ανακοίνωση του υπουργείου στρέφεται και κατά του Ευρωπαίου επιτρόπου Περιβάλλοντος: «Το γραφείο του κ. Δήμα με διαρροές έσπευσε να προαναγγείλει ότι θα στείλει για το θέμα αυτό προειδοποιητική επιστολή. Ειλικρινά, μας εξέπληξε αυτή η προαναγγελία. Θα ήταν λογικό, πιστεύουμε, ο κ. Δήμας να περιμένει την επίσκεψη των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ και την τελική τους απόφαση. Είμαστε, πάντως, έτοιμοι να απαντήσουμε αμέσως και να αποδείξουμε την επάρκεια του νέου συστήματος απογραφής στην ΕΕ. Ας μην ονειρεύονται, λοιπόν, κάποιοι παραπομπές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και πρόστιμα».

Για το θέμα δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής δήλωση του κ. Σουφλιά, ο οποίος σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία πάσχει από ίωση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
0 /50
0 /2000

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Ιουλίου 2026
Cookies