Πιέσεις στην ΕΕ για την έγκριση της πρώτης «μεταλλαγμένης» πατάτας
Ο γερμανικός γίγαντας της χημικής βιομηχανίας BASF απειλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακόμα και με προσφυγή στη Δικαιοσύνη, αν δεν αποφασίσει άμεσα για την καλλιέργεια της πρώτης τροποποιημένης πατάτας, η οποία προορίζεται για βιομηχανική χρήση και ζωοτροφές.
36
Ο γερμανικός γίγαντας της χημικής βιομηχανίας BASF απειλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακόμα και με προσφυγή στη Δικαιοσύνη, αν δεν αποφασίσει άμεσα για την καλλιέργεια της πρώτης τροποποιημένης πατάτας, η οποία προορίζεται για βιομηχανική χρήση και ζωοτροφές.
Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η η ποικιλία «είναι ασφαλής και προστατεύει το περιβάλλον» και κατηγορεί την Επιτροπή ότι καθυστερεί χωρίς λόγο να εξετάσει την αίτησή της, υπομονεύοντας ουσιαστικά το ευρωπαϊκό σύστημα αδειοδότησης. Αν και η ΕΕ ήρε το μορατόριουμ στα «μεταλλαγμένα» το 2004, μέχρι σήμερα δεν έχει εγκρίνει καμία άδεια για τέτοιο προϊόν που κατατέθηκε μετά το 2998.
Οι περιβαλλοντιστές, από την πλευρά τους, επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη ποικιλία περιέχει ένα γονίδιο το οποίο της προσδίδει ανθεκτικότητα σε ένα αντιβιοτικό και δεν θα έπρεπε να διαρρεύσει στο περιβάλλον.
«Αρκετά» δήλωσε ο Στέφαν Μαρκινόφσκι, μέλος του ΔΣ της BASF AG, περίπου εννέα μήνες μετά την κατάθεση της αίτησης. «Είμαστε ετοιμασμένοι για κάθε δυνατότητα, ακόμα και νομικά μέτρα κατά της Επιτροπής» είπε, επισημαίνοντας ότι οι συνομιλίες με τον επίτροπο Περιβάλλοντος Σταύρο Δήμα την περασμένη Τρίτη δεν απέδωσαν καρπούς.
Η πατάτα Amflora, σχεδιασμένη για την ευρωπαϊκή αγορά, αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από αμυλοπηκτίνη, μια μορφήαμύλου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή χαρτιού, υφασμάτων και δομικών υλικών. Ό,τι απομένει θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ζωοτροφές, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στις συμβατικές πατάτες, η απομόνωση της αμυλοπηκτίνης από την αμυλόζη, μια άλλη μορφή τουαμύλου, επιβαρύνει το περιβάλλον καθώς απαιτεί δαπάνη ενέργειας και νερού, τονίζει η εταιρεία.
Αν και η Amflora δεν προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση, τα γονίδιά της θα μπορούσαν να μολύνουν την παραγωγή τροφίμων με την επικονίαση συμβατικών ποικιλιών, υποστηρίζουν οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και των καταναλωτών.
Στο μεταξύ, η BASF συνεργάζεται με την αμερικανική Monsanto για την ανάπτυξη νέων γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών σόγιας, βαμβακιού, ελαιοκράμβης και αραβόσιτου από το 2012.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Σκιάθος: Ηλεκτρικό πατίνι παρέσυρε πεζό στη Σκιάθο – Συνελήφθη ανήλικος οδηγός
- Πάνος Μουζουράκης – Μαριλού Κόζαρη: Βάφτισαν τον γιο τους με 3 νονούς
- Φλέγγας στο «in»: «Tιμή που ανέλαβα τον Ολυμπιακό, άνοδο και του χρόνου»
- Η πρόταση του Γιώργου Αυτιά για τα «ειδικά χωριά ΑΜΕΑ» έρχεται από το σκοτεινό παρελθόν
- Η Ρωσία διοργανώνει περιορισμένης κλίμακας παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης – «Βλακώδες» το αστείο Ζελένσκι, λέει το Κρεμλίνο
- Βήμα… Μουντιάλ για τον Νεϊμάρ: Στην προεπιλογή της Βραζιλίας
- Τρεις αναφορές στα αρχεία του Πενταγώνου για θεάσεις UFO στην Ελλάδα – Τι εκτιμά ειδικός
- e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ποιοι πάνε ταμείο από 11 – 15 Μαΐου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 09.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)








































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442