27

Οι επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης στη διεθνή οικονομία, η συνεχιζόμενη εξασθένηση του δολαρίου και η αναζήτηση του κατάλληλου μίγματος μέτρων ενάντια στο ενδεχόμενο στασιμοπληθωρισμού είναι στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των Επτά στην Ουάσινγκτον.

Το σχέδιο που εξετάζουν οι μεγάλες οικονομίες περιλαμβάνει τη σύσταση μίας διεθνούς ομάδας για τη στενή εποπτεία των μεγαλύτερων τραπεζών του κόσμου και την απαίτηση καλύτερης διαχείρισης του κινδύνου και πλήρους διαφάνειας στην ενημέρωση.

Οι πρωτοβουλίες για την καλύτερη εποπτεία των χρηματοπιστωτικών αγορών θα ανακοινωθούν στη συνάντηση που γίνεται την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον.

Αυτές βασίζονται σε συστάσεις και εισηγήσεις του Φόρουμ Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, σώμα που συστάθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 όταν σοβούσε η οικονομική κρίση στην ΝΑ Ασία.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί και το αδύναμο δολάριο, το οποίο συνεχώς κατρακυλά σε νέα χαμηλά, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Τέλος, ο υψηλός πληθωρισμός και οι ανησυχίες για ενδεχόμενο στασιμοπληθωρισμού θα απασχολήσουν τα μέλη της G7, καθώς, σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι τιμές καταναλωτή σε ΗΠΑ, Ευρώπη και άλλες πλούσιες χώρες προβλέπεται να αυξηθούν 2,6% φέτος, ρυθμός ο οποίος είναι ο υψηλότερος από το 1995.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ