O προϊστορικός Ανθρωπος της Φλόρες «ήταν στην πραγματικότητα κρετίνος»
Το ασυνήθιστα μικρό κρανίο και τα οστά που ανακαλύφθηκαν το 2003 στο απομονωμένο νησί Φλόρες της Ινδονησίας δεν ανήκουν σε κάποιο «νέο είδος ανθρώπου», όπως είχε προταθεί, αλλά σε ανθρώπους Homo sapiens που έπασχαν από κρετινισμό, υποστηρίζουν Αυστραλοί ανθρωπολόγοι.
36
Το ασυνήθιστα μικρό κρανίο και τα οστά που ανακαλύφθηκαν το 2003 στο απομονωμένο νησί Φλόρες της Ινδονησίας δεν ανήκουν σε κάποιο «νέο είδος ανθρώπου», όπως είχε προταθεί, αλλά σε ανθρώπους Homo sapiens που έπασχαν από κρετινισμό, υποστηρίζουν Αυστραλοί ανθρωπολόγοι.
Ο Ανθρωπος της Φλόρες, γνωστός και ως Χόμπιτ, ζούσε στο νησί μέχρι πριν από μόλις 18.000 χρόνια. Είχε ανάστημα λίγο περισσότερο από ένα μέτρο και ο εγκέφαλός του ήταν τέσσερις φορές μικρότερος από το κανονικό, σε μέγεθος γκρέιπφρουτ. Χρησιμοποιούσε πάντως λίθινα εργαλεία, όπως και ο Homo sapiens σε άλλες περιοχές.
Η ερευνητική ομάδα από την Αυστραλία και την Ινδονησία που ανακάλυψε ένα κρανίο και διάφορα άλλα οστά υποστήριξε και υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος της Φλόρες ήταν απόγονος του Homo erectus που σταδιακά μίκρυνε λόγω των συνθηκών όπου ζούσε και εξελίχθηκε σε ένα είδος ανθρώπου διαφορετικό από τον Homo sapiens. Ονομάστηκε Homo florensiensis.
Αλλοι ανθρωπολόγοι αμφισβήτησαν το συμπέρασμα και έκαναν λόγο για παθολογικούς Homo sapiens που έπασχαν από μικροκεφαλία.
Κρετινισμός
Τώρα, ο Δρ Πίτερ Όμπεντορφ του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης διατυπώνει μια νέα θεωρία: το κρανίο ανήκε σε Homo sapiens που έπασχε από κρετινισμό. Πρόκειται για μια σοβαρή διαταραχή που οφείλεται σε εκ γενετής υπολειτουργία του θυρεοειδούς και οδηγεί σε νοητική υστέρηση και αφύσικα χαμηλό ανάστημα.
Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο βρετανικό Proceedings of the Royal Society B, βασίστηκε σε εκμαγεία του κρανίου, αναφέρει το Reuters. Η κυριότερη ένδειξη, υποστηρίζουν οι ερευνητές, ήταν το αποτύπωμα μιας υπερβολικά μικρής υπόφυσης μέσα στο κρανίο, μια ανατομική ανωμαλία που παρατηρείται συχνά στον κρετινισμό.
Η ομάδα του Δρ Όμπεντορφ υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι της Φλόρες έγιναν κρετίνοι επειδή ζούσαν μακριά από τη θάλασσα (η σπηλιά απέχει 24 χλμ από τις ακτές) και η δίαιτά τους δεν περιείχε αρκετό ιώδιο, απαραίτητο για τη σύνθεση των ορμονών του θυρεοειδή. Το πρόβλημα επέτειναν διάφορα τοξικά φυτά της περιοχής που χρησιμοποιούνταν ως τροφή και μείωναν περαιτέρω τη διαθεσιμότητα του ιωδίου.
Ωστόσο οι επιστήμονες που πρότειναν τη θεωρία του νέου είδους εμμένουν στις απόψεις τους και υποστηρίζουν ότι το εκμαγείο που χρησιμοποιήθηκε στη νέα ανάλυση δεν ήταν αρκετά καλής ποιότητας ώστε να εκτιμηθεί με ασφάλεια το μέγεθος της υπόφυσης.
Μέχρι να βρεθεί στην περιοχή και κάποιο άλλο κρανίο του Ανθρώπου της Φλόρες, η επιστημονική διαμάχη φαίνεται ότι θα συνεχιστεί.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Φτώχεια και κλιματική κρίση: Ο θανατηφόρος συνδυασμός στην Ευρώπη
- ΑΕΚ: Η 12άδα που επέλεξε ο Σάκοτα για τον τελικό του BCL με τη Ρίτας
- Κατάμεστο το ΟΑΚΑ για τους Metallica: Μια εκρηκτική βραδιά στην Αθήνα με το απόλυτο metal παραλήρημα
- Οι Metallica στην playlist του τρόμου: Aπό τα δωμάτια βασανιστηρίων στις υπηρεσίες του Χέγκσεθ
- ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 1-3 σετ: Νίκη στην Πυλαία οι «πράσινοι» και δεύτερο σερί πρωτάθλημα (vids)
- Κοινωνικός Τουρισμός: Πώς θα δείτε εάν είστε δικαιούχος
- Επανέρχεται η αφρικανική σκόνη: Αυτές είναι οι επτά περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο
- Ο Δένδιας, ο Άδωνης και η συζήτηση για ενδεχόμενες επισκέψεις στο… διάστημα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 09.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442