Ινσουλινο-παραγωγικά κύτταρα δημιουργήθηκαν από ανθρώπινα βλαστοκύτταρα
Νέα Υόρκη: Τα αποτελέσματα πρόσφατων πειραμάτων παρέχουν «καταληκτικά αποδεικτικά στοιχεία» ότι τα ανθρώπινα εμβρυονικά βλαστικά κύτταρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παράγουν κύτταρα που εκκρίνουν ινσουλίνη ανταποκρινόμενα στην γλυκόζη, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα β-κύτταρα του παγκρέατος.
Νέα Υόρκη: Τα αποτελέσματα πρόσφατων πειραμάτων παρέχουν «καταληκτικά αποδεικτικά στοιχεία» ότι τα ανθρώπινα εμβρυονικά βλαστικά κύτταρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παράγουν κύτταρα που εκκρίνουν ινσουλίνη ανταποκρινόμενα στην γλυκόζη, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα β-κύτταρα του παγκρέατος.
Όπως εξηγεί ο Δρ Εμμανουελ Μπετγκε με σχετικό άρθρο του στο Nature Biotechnology, η δημιουργία κυτταρικής θεραπείας για τον διαβήτη θα μπορούσε να ενισχυθεί από μια ανανεώσιμη παροχή ανθρώπινων β-κυττάρων.
Στα πειράματα, η επιστημονική ομάδα της Novocell Inc., στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ, απέδειξε ότι τα κύτταρα του παγκρέατος, που είχαν προκύψει από ανθρώπινα εμβρυονικά βλαστικά κύτταρα, μπορούν να παράγουν κύτταρα που είναι μορφολογικά και λειτουργικά όμοια με τα β-κύτταρα αφού εμφυτεύθηκαν σε ποντίκια.
Επιπρόσθετα, οι ερευνητές απέδειξαν ότι η εμφύτευση του ιστού που έρχεται από τα βλαστικά κύτταρα εμποδίζει τα επίπεδα της γλυκόζης να αυξηθούν επικίνδυνα, στα πειραματόζωα.
Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι τα ανθρώπινα εμβρυονικά βλαστικά κύτταρα μπορούν να αντιπροσωπεύουν μια ανανεώσιμη παροχή ινσουλινο-παραγωγών κυττάρων για την θεραπεία του διαβήτη.
health.in.gr
- Δημήτρης Χατζής: Στο βάθος της ελληνικής πραγματικότητας
- Πειραματικό φάρμακο νέας προσέγγισης δείχνει να επιβραδύνει την Αλτσχάιμερ
- Ανοίγουν επτά κλιματιζόμενοι χώροι για τους πολίτες στο Δήμο Αθηναίων
- Ο Λέον Μπλακ στο επίκεντρο της έρευνας για τον Έπσταϊν – Οι καταθέσεις, τα εκατομμύρια και οι νέες κλητεύσεις
- Παρουσιάζεται ο Οσμάν από τον ΠΑΟΚ
- Ενισχύονται οι δράσεις καταπολέμησης των κουνουπιών στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου
- Στον 69χρονο αγνοούμενο από την Επανομή ανήκει η σορός που βρέθηκε στον Κορινό Πιερίας
- ΕΛΑΣ για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο: Η επίλυση του Κυπριακού, σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442