Λάστιχο νέας τεχνολογίας επιδιορθώνεται μόνο του
Χάρη στο νέο ελαστικό υλικό που ανέπτυξαν Γάλλοι επιστήμονες, τα πλαστικά παιχνίδια θα επισκευάζονται στο μέλλον χωρίς κόλλα και τα λαστιχάκια θα επιδιορθώνονται απλά πιέζοντας τα κομμένα άκρα μεταξύ τους. Το νέο λάστιχο σπάει και αυτοπιδιορθώνεται ξανά και ξανά.
36
Χάρη στο νέο ελαστικό υλικό που ανέπτυξαν Γάλλοι επιστήμονες, τα πλαστικά παιχνίδια θα επισκευάζονται στο μέλλον χωρίς κόλλα και τα λαστιχάκια θα επιδιορθώνονται απλά πιέζοντας τα κομμένα άκρα μεταξύ τους.
Το νέο λάστιχο που παρουσιάζεται στο περιοδικό Nature μπορεί να σπάσει και να επιδιορθωθεί σχεδόν μόνο του ξανά και ξανά. «Αν τρυπήσετε μια λαστιχένια μόνωση στον τοίχο, η τρύπα θα κλείσει μόνη της» αναφέρει ο Λούντβικ Λίμπλερ του γαλλικού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας (CNRS).
Τα σημερινά ελαστικά υλικά αποτελούνται από μακριές αλυσίδες πολυμερών που έχουν διασυνδεθεί μεταξύ τους με ομοιοπολικούς δεσμούς.
Το νέο υλικό, αντίθετα, αποτελείται από δύο κατηγορίες μικρότερων μορίων: ορισμένα από τα μόρια αυτά είναι «διτοπικά», που σημαίνει ότι μπορούν να συνδεθεί με δύο άλλα μόρια, ενώ τα υπόλοιπα είναι «τριτοπικά» και συνδέονται με τρία μόρια.
Το δίκτυο αυτών των μικρών αλυσίδων σταθεροποιείται όχι με ομοιοπολικούς δεσμούς, αλλά με δεσμούς υδρογόνου, οι οποίοι μπορούν να σπάνε και να ξανασχηματίζονται σε θερμοκρασία δωματίου με την απλή εφαρμογή μιας μικρής πίεσης.
Όπως και το συμβατικό λάστιχο, το νέο υλικό μπορεί να τεντωθεί μέχρι να πενταπλασιαστεί στο μήκος και να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά.
Η εταιρεία Arkema, που συνεργάζεται με το CNRS στο ερευνητικό πρόγραμμα, πειραματίζεται επίσης με βαφές που αυτοεπιδιορθώνουν τις γρατζουνιές.
Τα πρώτα προϊόντα που βασίζονται σε αυτή την τεχνολογία αναμένονται στην αγορά σε περίπου δύο χρόνια, εκτιμά η εταιρεία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η πλατφόρμα του θανάτου: Το σκοτεινό μυστικό κάτω από τον μεγαλοπρεπή σιδηροδρομικό σταθμό του Μιλάνου
- Καταπέλτης ο Ευ. Βενιζέλος: Το μεγάλο «λάθος» με την αρχειοθέτηση των υποκλοπών
- LIVE: ΑΕΚ – Ρίτας Βίλνιους
- Ημέρα της Νίκης: Ο Τομ Χανκς επιστρέφει στο μέτωπο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – Το μήνυμα του
- Φτώχεια και κλιματική κρίση: Ο θανατηφόρος συνδυασμός στην Ευρώπη
- ΑΕΚ: Η 12άδα που επέλεξε ο Σάκοτα για τον τελικό του BCL με τη Ρίτας
- Κατάμεστο το ΟΑΚΑ για τους Metallica: Μια εκρηκτική βραδιά στην Αθήνα με το απόλυτο metal παραλήρημα
- Οι Metallica στην playlist του τρόμου: Aπό τα δωμάτια βασανιστηρίων στις υπηρεσίες του Χέγκσεθ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 09.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442