Παρασκευή 12 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ένα δόντι από το Γύθειο αποκαλύπτει τις μετακινήσεις των Νεάντερταλ

Ένα δόντι από το Γύθειο αποκαλύπτει τις μετακινήσεις των Νεάντερταλ

Ένα δόντι 40.000 ετών που βρέθηκε κοντά στο Γύθειο αποκαλύπτει ότι οι Νεάντερταλ μετακινούνταν περισσότερο από όσο πίστευαν πολλοί ερευνητές, ανακοίνωσαν Ελληνες και Γερμανοί παλαιοντολόγοι.

36

Ένα δόντι 40.000 ετών που βρέθηκε κοντά στο Γύθειο αποκαλύπτει ότι οι Νεάντερταλ μετακινούνταν περισσότερο από όσο πίστευαν πολλοί ερευνητές, ανακοίνωσαν Ελληνες και Γερμανοί παλαιοντολόγοι.

Όπως εξήγησε η Κατερίνα Χαρβάτη, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Ινστιτούτο Max Planck της Λειψίας, ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι Νεάντερταλ έμεναν στην ίδια περιοχή όλη τη ζωή τους, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι κάλυπταν μεγάλες αποστάσεις, ειδικά όταν κυνηγούσαν.

Μέχρι σήμερα υπήρχαν μόνο έμμεσες ενδείξεις για το θέμα, όπως για παράδειγμα το είδος των λίθων που οι Νεάντερταλ χρησιμοποιούσαν στα εργαλεία. «Η ανάλυσή μας είναι η πρώτη που προσφέρει ενδείξεις από ένα απολίθωμα Νεάντερταλ» σχολίασε η Δρ Χαρβάτη.

Το δόντι ανακαλύφθηκε το 2002 σε παράκτιο ασβεστολιθικό σπήλαιο, στη θέση Λακωνίς Γυθείου, στο πλαίσιο ανασκαφής από την ομάδα της Δρ Ελένης Παναγοπούλου της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας.

Στη νέα μελέτη, δείγμα του σμάλτου εξετάστηκε στο Ινστιτούτο Max Planck της Λειψίας, όπου οι ερευνητές προσδιόρισαν την αναλογία ισότοπων στροντίου, φυσικού ραδιενεργού ενός στοιχείου που απορροφάται από τον οργανισμό μέσω της τροφής και του νερού.

Η ανάλυση έδειξε ότι ο Νεάντερταλ είχε μεγαλώσει σχετικά μακριά από την περιοχή όπου βρέθηκε το δόντι, σε μια απόσταση όχι μικρότερη από 20 χλμ.

«Τα αποτελέσματα των αναλύσεων, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο Journal of Archaeological Science, θα συμβάλλουν στην επίλυση ενός από τα κεντρικά ζητήματα της παλαιοανθρωπολογίας, αυτό της κινητικότητας των Νεάντερταλ», υποστηρίζει η Δρ Ελένη Παναγοπούλου.

«Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν ότι η κινητικότητά τους ήταν σημαντική και τα οικιστικά τους δίκτυα ήταν ευρύτερα και πιο οργανωμένα απ ότι πιστεύαμε. Δεδομένου ότι την περίοδο εκείνη οι Νεάντερταλ συνυπήρχαν σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης με το σύγχρονο άνθρωπο, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι η κινητικότητα αυτή θα διευκόλυνε τις επαφές των δύο πληθυσμών σε πολιτισμικό και, ίσως, σε βιολογικό επίπεδο».

Τη σημασία των ευρημάτων, πάντως, αμφισβήτησε ο Κλάιβ Φίνλεϊσον, ειδικός στους Νεάντερταλ και διευθυντής του Μουσείου του Γιβραλτάρ:

«Θα μου προκαλούσε έκπληξη αν οι Νεάντερταλ δεν μετακινούνταν τουλάχιστον 20χλμ στη διάρκεια της ζωής τους, ή ακόμα και σε έναν χρόνο… Μιλάμε για ανθρώπους, όχι για δέντρα», είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Το γκολ του Φορτούνη κορυφαίο των προημιτελικών (vid)

Το πρώτο γκολ του Ολυμπιακού, αυτό που πέτυχε ο αρχηγός του, Κώστας Φορτούνης ψηφίστηκε ως το κορυφαίο από την UEFA στα πρώτα ματς των προημιτελικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 12 Απριλίου 2024