91

Μία ημέρα μετά την αναφορά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ για «πόλεμο» με τη Γάζα, ισραηλινός πύραυλος ισοπέδωσε το αποκαλούμενο υπουργείο Εσωτερικών της Χαμάς στη Γάζα. Τουλάχιστον 20 νεκροί. Την Παρασκευή έκλεισαν τα περάσματα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Ισραηλινός πύραυλος ισοπέδωσε την Παρασκευή το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών της Χαμάς στην Πόλη της Γάζας, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας της ισλαμικής οργάνωσης και αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την ώρα της επίθεσης το τετραόροφο κτίριο ήταν άδειο, αλλά η έκρηξη προκάλεσε περίπου 20 θύματα στη γύρω περιοχή.

Παράλληλα, το υπουργείο Αμυνας του Ισραήλ διέταξε να κλείσουν τα περάσματα με τη Λωρίδα της Γάζας, απαγορεύοντας τη διέλευση ακόμα και στην ανθρωπιστική βοήθεια. Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η εκτόξευση ρουκετών.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου τα περάσματα έμειναν κλειστά την Παρασκευή το πρωί, ενώ είναι κλειστά το Σάββατο και είπε ότι μπορεί να παραμείνουν κλειστά και την Κυριακή το πρωί εάν συνεχιστεί η εκτόξευση ρουκετών.

«Ήρθε η ώρα να αποφασίσει η Χαμάς εάν θα πολεμήσει ή θα φροντίσει για τον πληθυσμό της» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Σλόμο Ντρορ.

Η κίνηση έχει ως στόχο να αυξηθεί η πίεση στη Χαμάς, ώστε να σταματήσει την εκτόξευση ρουκετών μέσα στο έδαφος του Ισραήλ, η οποία διεξάγεται σε καθημερινή βάση. Το Ισραήλ συνήθως απαντά στις ρουκέτες με αεροπορικές επιχειρήσεις.

Η υπηρεσία αρωγής των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA) που στέλνει τρόφιμα στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε ότι δεν επετράπη στα φορτηγά της με ανθρωπιστική βοήθεια να περάσουν στα παλαιστινιακά εδάφη.

«Η Γάζα είναι τελείως αποκλεισμένη. Και αυτό δεν θα βοηθήσει στην ήδη πολύ δύσκολη κατάσταση» δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNRWA, Κρίστοφερ Γκίνες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters