Διάγνωση του καρκίνου του στήθους σύντομα και στο σάλιο
Ερευνητές στις ΗΠΑ αναπτύσσουν ένα διαγνωστικό τεστ για τον καρκίνο του μαστού που αναγνωρίζει τα χημικά ίχνη της ασθένειας στο σάλιο. Η εξέταση, που θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήρια στις αναπτυσσόμενες χώρες, θα γίνει διαθέσιμη το νωρίτερο σε πέντε χρόνια.
36
Ερευνητές στις ΗΠΑ αναπτύσσουν ένα διαγνωστικό τεστ για τον καρκίνο του μαστού που αναγνωρίζει τα χημικά ίχνη της ασθένειας στο σάλιο. Η εξέταση, που θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήρια στις αναπτυσσόμενες χώρες, θα γίνει διαθέσιμη για ευρεία χρήση το νωρίτερο σε πέντε χρόνια.
Ο καρκίνος του στήθους πυροδοτεί αλλαγές στο είδος και την αναλογία των πρωτεΐνών που απαντώνται στο σάλιο, γράφουν στην επιθεώρηση Cancer Investigation ερευνητές της οδοντιατρικής σχολής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Χιούστον.
Όπως αναφέρει το Reuters, η ομάδα του Δρ Τσαρλς Στρέκφους, καθηγητή Διαγνωστικών Επιστημών, αναγνώρισε 49 πρωτεΐνες του σάλιου που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως διαγνωστικοί δείκτες. Οι πρωτεΐνες αυτές εκκρίνονται από τους όγκους και σχετίζονται με την ανάπτυξη, τον πολλαπλασιασμό και την αυτοκαταστροφή των κυττάρων, τρεις λειτουργίες που «εκτροχιάζονται» στον καρκίνο
Η μέθοδος δοκιμάστηκε με επιτυχία σε δέκα υγείς γυναίκες, δέκα με κακοήθεις όγκους και δέκα με καλοήθεις όγκους στο μαστό. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι θα είναι έτοιμοι να καταθέσουν αίτηση για άδεια κυκλοφορίας στις ΗΠΑ σε περίπου μια πενταετία.
Στις ανεπτυγμένες χώρες, το τεστ θα μπορούσε να χρησιμοποιείται ανάμεσα στις ετήσιες μαστογραφίες που συνιστώνται για όλες για γυναίκες άνω των 40 ετών. Στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπου η μαστογραφία είναι πολυτέλεια, η εξέταση στο σάλιο θα μπορούσε να γίνει το κύριο διαγνωστικό εργαλείο.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο καρκίνος του μαστού είναι πρώτη αιτία θανάτου μεταξύ των γυναικών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο οργανισμός εποπτείας του ΟΗΕ αναφέρει ότι η Βόρεια Κορέα ενισχύει τα πυρηνικά της όπλα
- M.A.T.C.H Athens: Δύο ημέρες οικολογίας, τέχνης και έρευνας στο Βύρωνα
- ΔΥΠΑ: Πώς θα φτάσετε τις 12 διανυκτερεύσεις με τον Κοινωνικό Τουρισμό – Τι ισχύει για πολύτεκνους και ΑμεΑ
- Η Σκόπελος και η Άνδρος ανάμεσα στους 13 μη συμβατικούς προορισμούς του κόσμου για το 2026
- «Δεν υπάρχει ικανοποίηση για τον Σορτς στον Παναθηναϊκό»
- Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Το ειδικό λεξιλόγιο της φιλοσοφίας (Μέρος ΙΓ’)
- Ασπρόπυργος: Θανατηφόρο τροχαίο με νεκρό οδηγό μοτοσικλέτας στη λεωφόρο ΝΑΤΟ
- Το Ιράν θα εκτελέσει την πρώτη γυναίκα διαδηλώτρια, καθώς συνεχίζεται η βίαιη καταστολή του Ιανουαρίου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 15.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/joe-leahy-NI3n0wZ85Kc-unsplash-1-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442