«Επικίνδυνο» το Ιράν αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, λέει ο Τζορτζ Μπους
Ο Τζ.Ο.Μπους εξέφρασε ανησυχία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, λέγοντας ότι η Τεχεράνη θα γίνει πιο επικίνδυνη αν μάθει να χειρίζεται τον εμπλουτισμό ουρανίου για πυρηνικά όπλα. «Βήμα μπροστά» χαρακτηρίζει την έκθεση μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ ο Μ.Αχμαντινετζάντ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ο.Μπους εξέφρασε την Τρίτη ανησυχία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, λέγοντας ότι η Τεχεράνη θα γίνει ακόμα πιο επικίνδυνη αν μάθει να χειρίζεται τον εμπλουτισμό ουρανίου για πυρηνικά όπλα.
«Το Ιράν είναι επικίνδυνο και θα γίνει ακόμα περισσότερο εάν μάθει να εμπλουτίζει ουράνιο» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος μετά από τη συνάντησή του στο Λευκό Οίκο με τον Ιταλό πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.
Δήλωσε ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με τον Ιταλό πρόεδρο για να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο «για χάρη της διεθνούς ειρήνης».
Ο Τζ.Μπους είπε πως πιστεύει ότι το Ιράν είχε ένα μυστικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων και κάλεσε την Τεχεράνη να εξηγήσει γιατί είχε ένα τέτοιο πρόγραμμα.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ δήλωσε την Τρίτη ότι το Ιράν μπορεί να αποκτήσει πυρηνικό όπλο μέχρι το 2010 εάν συνεχιστεί το πυρηνικό του πρόγραμμα.
«Το Ιράν συνεχίζει τον εμπλουτισμό του ουρανίου και παρά τη δημοσιοποίηση της αμερικανικής έκθεσης των μυστικών υπηρεσιών της χώρας θεωρώ ότι είναι σε θέση να προχωρήσει ικανοποιητικά έτσι ώστε να μπορεί να κατασκευάσει ατομικό όπλο από τώρα έως το 2010» δήλωσε ο Εχ.Ολμέρτ μιλώντας στο Ινστιτούτο Μελετών για την εθνική ασφάλεια στο Τελ Αβίβ.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προσέθεσε ότι το Ιράν εξακολουθεί να είναι επικίνδυνο και τόνισε πως απαιτείται μεγαλύτερη διεθνής πίεση για να αποτρέψει το Ιράν από την πυρηνική του πορεία.
Νωρίτερα ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ότι η έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Ιράν σταμάτησε το πρόγραμμά του για την κατασκευή πυρηνικών όπλων το 2003, αποτελεί «ένα βήμα μπροστά» για τις ΗΠΑ.
«Εάν ληφθούν ένα ή δύο βήματα τα θέματα που έχουμε ενώπιόν μας θα είναι εντελώς διαφορετικά και θα χάσουν την πολυπλοκότητά τους και ο δρόμος θα είναι ανοιχτός για αποφάσεις σε βασικά θέματα της περιοχής και για συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών» δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος.