Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Τελευταία έκκληση της Κάρλα ντελ Πόντε για τους Σέρβους φυγάδες

Τελευταία έκκληση της Κάρλα ντελ Πόντε για τους Σέρβους φυγάδες

Τον απολογισμό των οκτώ χρόνων της στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) έκανε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η Κάρλα ντελ Πόντε. Η εισαγγελέας δήλωσε απογοητευμένη από τη Σερβία και απηύθυνε τελευταία έκκληση για παράδοση των τελευταίων φυγάδων.

53

Τον απολογισμό των οκτώ χρόνων της στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) έκανε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η Κάρλα ντελ Πόντε. Η εισαγγελέας δήλωσε απογοητευμένη από τη Σερβία και απηύθυνε τελευταία έκκληση για παράδοση των τελευταίων φυγάδων.

Η Κάρλα ντελ Πόντε ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει σθεναρότητα προς την Σερβία για να εξασφαλίσει τη σύλληψη των τελευταίων φυγάδων του ICTY.

Η ελβετίδα δικαστής, που αποχωρεί από τα καθήκοντα της στο τέλος του χρόνου, εξέφρασε την απογοήτευσή της, κατηγορώντας την Σερβία ότι δεν συνεργάζεται στις προσπάθειες για να παραπεμφθούν οι κατηγορούμενοι ενώπιον της δικαιοσύνης.

Το ICTY αναζητεί ακόμη τέσσερις φυγάδες, ανάμεσα τους και τους Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς, που κατηγορούνται για γενοκτονία και συγκεκριμένα για την σφαγή των περίπου 8.000 μουσουλμάνων της Σρεμπρένιτσα.

«Παρά τις υποσχέσεις… παρά το γεγονός ότι η Σερβία έχει την ικανότητα και την απαιτούμενη τεχνογνωσία, απέφυγε να δράσει πολλές φορές» σημείωσε η Ντελ Πόντε, η οποία έκανε λόγο για «σκόπιμη παρεμπόδιση» σε κάθε συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Προσωρινή αποφυλάκιση Σέρβων κατηγορουμένων

Την προσωρινή αποφυλάκιση τριών Σέρβων, κατηγορούμενων για εγκλήματα πολέμου, αποφάσισε τη Δευτέρα το ICTY. Πρόκειται για τους Μίλαν Γκβέρο, Ράντιβογε Μίλετιτς και Μίλαν Μιλουτίνοβιτς.

Οι Μίλαν Γκβέρο και Ράντιβογε Μίλετιτς μπορούν να επιστρέψουν στη Σερβία, ο πρώτος από τις 16 Δεκεμβρίου έως τις 8 Ιανουαρίου και ο δεύτερος από τις 15 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου.

Οι Γκβέρο και Μίλετιτς ήταν ανώτατοι αξιωματούχοι του σερβοβοσνιακού στρατού κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία και κατηγορούνται για εγκλήματα κατά μουσουλμάνων πολιτών, στους θύλακες Σρεμπρένιτσα και Ζέπα, το καλοκαίρι του 1995.

Το Δικαστήριο αποφάσισε, επίσης, να χορηγήσει άδεια για προσωρινή αποφυλάκιση, για ανθρωπιστικούς λόγους, στον Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, πρώην πρόεδρο της Σερβίας και πρώην μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Άμυνας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, από τις 17 Δεκεμβρίου έως τις 2 Ιανουαρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο