Η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ
Νέα Υόρκη: Κατά τη διάρκεια 17ετους μελέτης σε δείγμα σχεδόν 4.000 ανδρών και γωνιακών, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα υψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα είχαν 40% χαμηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου ΙΙ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.
Νέα Υόρκη: Κατά τη διάρκεια 17ετους μελέτης σε δείγμα σχεδόν 4.000 ανδρών και γωνιακών, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα υψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα είχαν 40% χαμηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου ΙΙ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.
«Έχει αναφερθεί ότι η βιταμίνη D παίζει ρόλο στην διαδικασία που οδηγεί τελικά στην εκδήλωση διαβήτη τύπου ΙΙ. Ωστόσο τα ευρήματα από τις κλινικές μελέτες δεν είναι πλήρη», εξηγεί ο Δρ Πολ Κνεκτ από το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας στο Ελσίνκι.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 187 άτομα εκδήλωσαν διαβήτη τύπου ΙΙ. Μετά από συνυπολογισμό της ηλικίας, του φύλου και του μήνα που ελήφθησαν τα δείγματα αίματος, οι ερευνητές διαπίστωσαν στατιστικά σημαντική αντίστροφή σχέση μεταξύ επιπέδων βιταμίνης D και εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ.
Τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους είχαν 40% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου ΙΙ.
Η σχέση εξασθενούσε κάπως μετά από περαιτέρω προσαρμογές για πιθανούς παράγοντες κινδύνου διαβήτη τύπου ΙΙ όπως το σωματικό βάρος, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και το κάπνισμα.
health.in.gr
- Δώρο Χριστουγέννων: Νωρίτερα φέτος – Υπολογισμός και δικαιούχοι – Τι να κάνετε αν δεν το λάβετε
- Την επόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη για τον ΠΑΟΚ ο Ζαφείρης
- Η Γκουίνεθ Πάλτροου μιλάει ανοιχτά για την «πολύ περίπλοκη» σχέση της με τον Χάρβεϊ Γουάινστιν
- Τι ώρα είναι στον Άρη; Γιατί ο χρόνος τρέχει ταχύτερα στον γείτονα της Γης
- Προκλητικός ο Πολάκης – Φοβάται τα ύψη από τα θεωρεία – ΣΥΡΙΖΑ μέχρι να σβήσει ο ήλιος – Ευτυχώς
- Την ίδρυση Κέντρου Διεπιστημονικής Αξιολόγησης ζητάει ο Δήμος Πάρου
