Ο Φιντέλ Κάστρο υποστηρίζει την πολιτική Τσάβες για το πετρέλαιο
Υπέρ της πετρελαϊκής πολιτικής του στενού του προσωπικού και πολιτικού φίλου, προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, τάχτηκε την Τρίτη ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, σε μία από τις σπάνιες δημόσιες παρεμβάσεις του. Το άρθρο του Κουβανού ηγέτη δημοσιεύτηκε στον επίσημο κουβανικό Τύπο.
95
Υπέρ της πετρελαϊκής πολιτικής του στενού του προσωπικού και πολιτικού φίλου, προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, τάχτηκε την Τρίτη ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, σε μία από τις σπάνιες δημόσιες παρεμβάσεις του.
Το άρθρο του Κουβανού ηγέτη δημοσιεύτηκε στον επίσημο κουβανικό Τύπο.
Ο Φ.Κάστρο εκτιμά ότι η σημερινή τιμή του πετρελαίου που κυμαίνεται στα 95 δολάρια το βαρέλι, είναι «περίπου 50 φορές» υψηλότερη από την αντίστοιχη τιμή το 1960, αλλά αυτή η ισοτιμία το κάνει να ισοδυναμεί στην πράξη ως «δώρο στις ΗΠΑ».
«Ο Ούγκο Τσάβες το είπε πολύ καθαρά στη σύνοδο του ΟΠΕΚ: ο λογαριασμός του πετρελαίου και του φυσικού αερίου φτάνει πλέον τα χίλια δισεκατομμύρια δολάρια για τις αναπτυσσόμενες χώρες», γράφει ακόμη ο Φιντέλ Κάστρο.
Το δολάριο ήδη «βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση» και σε λίγο καιρό «θα πληρώνει με κενά χαρτιά» επισημαίνει ακόμη ο ηγέτης της Κούβας.
Ο Τσάβες και ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ακολούθησαν στην πρόσφατη σύνοδο των χωρών του ΟΠΕΚ τήρησαν σκληρή πολιτική σε ό,τι αφορά την τιμή του πετρελαίου εισηγούμενοι την μετατροπή των συναλλαγματικών αποθεμάτων σε «καλάθι νομισμάτων» αντί του δολαρίου, η ισοτιμία του οποίου παρουσιάζει συνεχή πτώση.
Ο ηγέτης της Κούβας εκτιμά στο άρθρό του ότι ο ΟΠΕΚ ήταν στα πρόθυρα της διάλυσης πριν την ανάληψη της εξουσίας από τον Ούγκο Τσάβες ο οποίος «προήδρευσε και προφύλαξε τον οργανισμό επί οκτώ χρόνια».
Η Βενεζουέλα χορηγεί περίπου 100.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως σε πολύ χαμηλή τιμή.
Ο Φιντέλ Κάστρο αναρρώνει από τον Ιούνιο του 2006 και, έκτοτε, απέχει από την διαχείριση της εξουσίας που έχει περιέλθει στα χέρια του αδελφού του Ραούλ Κάστρο. Ο ίδιος ο Φ.Κάστρο δηλώνει ενημερωμένος για τις εξελίξεις.
* Σύμφωνα με διάταγμα που υπέγραψε την Τρίτη ο Ραούλ Κάστρο, στην Κούβα θα διεξαχτούν εκλογές για την Εθνοσυνέλευση και τα περιφερειακά συμβούλια στις 20 Ιανουαρίου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Άρης: Οι συναντήσεις που είχε ο Γρηγορίου για το ματς με τον Λεβαδειακό
- Greece’s Minimum Wage Debate: High Ratios, Complex Trade-Offs
- Ξεκίνησαν να αποστέλλουν τα πρώτα «ραβασάκια» οι έξυπνες κάμερες – Τι ισχύει αν δεν πληρωθούν
- Η τελευταία ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του Μιρτσέα Λουτσέσκου
- Ανασχηματισμός: Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία Σχοινά, Τουρνά και Λαζαρίδη στο Προεδρικό Μέγαρο
- Έλενα Χριστοπούλου – Κλέλια Ανδριολάτου: Οριστικό τέλος στη συνεργασία τους -Τι συνέβη – Η ανακοίνωση
- Βίντεο ντοκουμέντα δείχνουν τη δράση της σπείρας που χτυπούσε καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών
- Ρωσία: Τουλάχιστον ένας νεκρός στο Ροστόφ από ουκρανική επίθεση – Πυρκαγιά σε πλοίο στην Αζοφική θάλασσα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 04.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/enq-1998-sqq-CriDQFQ-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442