Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Συνεχίζονται για έκτη μέρα οι απεργίες στη Γαλλία, δοκιμάζοντας τις αντοχές των πολιτών

Συνεχίζονται για έκτη μέρα οι απεργίες στη Γαλλία, δοκιμάζοντας τις αντοχές των πολιτών

Συνεχίζονται οι απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς στη Γαλλία δοκιμάζοντας τις αντοχές των πολιτών οι οποίοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με κυκλοφοριακό χάος. Την Τετάρτη θα συναντηθούν συνδικάτα, κυβέρνηση και εταιρείες για να βρεθεί μια κοινώς αποδεκτή λύση.

98

Αγανακτισμένοι δηλώνουν πλέον οι Γάλλοι πολίτες καθώς συνεχίζεται δυναμικά η απεργία των εργαζομένων στα γαλλικά μέσα μεταφοράς, προκαλώντας χάος στις συγκοινωνίες και δυσκολία στις μετακινήσεις.

Η απεργία συνεχίζεται για έκτη μέρα τη Δευτέρα, καθιστώντας την κίνηση στους σιδηροδρόμους και στα δημόσια μέσα μεταφοράς στο Παρίσι εξαιρετικά δύσκολη.

Τα συνδικάτα αποφάσισαν να παρατείνουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στις μεταρρυθμίσεις που θέλει να περάσει οΝικολά Σαρκοζί στο συνταξιοδοτικό τομέα. Το αποτέλεσμα είναι το μετρό στο Παρίσι να λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας και ο προαστιακός να εκτελεί ένα δρομολόγιο την ώρα.

Το κυκλοφοριακό χάος είναι για άλλη μια φορά το χαρακτηριστικό της γαλλικής πρωτεύουσας κάνοντας τις καθημερινές μετακινήσεις των πολιτών σχεδόν αδύνατες.

Tο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις, τόσο από τη μεριά των συνδικάτων όσο και από την πλευρά της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης.

Σύμφωνα με το BBC, την Κυριακή, έξι από τα επτά συνδικάτα αποφάσισαν να συνεχίσουν τις απεργίες αλλά και να συμμετάσχουν, την Τετάρτη, στις διαπραγματεύσεις που πρότεινε η διοίκηση της SNCF.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, η κυβέρνηση δέχτηκε να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με την προϋπόθεση ότι θα σταματήσουν οι απεργίες στα μέσα μεταφοράς.

Οι απεργίες αποτελούν μεγάλη πρόκληση για τον Σαρκοζί και για τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις που προσπαθεί να προωθήσει. Από τη μια μεριά τα συνδικάτα προσπαθούν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι την Tετάρτη και από την άλλη οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι δικηγόροι και οι δικαστές ετοιμάζονται για τις δικές τους, ανεξάρτητες απεργίες.

Η τελευταία φορά που η γαλλική κυβέρνηση προσπάθησε να αλλάξει το καθεστώς των ειδικών συντάξεων ήταν το 1995, με πρόεδρο τον Ζακ Σιράκ. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσουν απεργίες οι οποίες διήρκεσαν τρείς εβδομάδες και ανάγκασαν τον τότε πρόεδρο να υποχωρήσει.

Στην προκειμένη περίπτωση, έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι ο Σαρκοζί φαίνεται να έχει την υποστήριξη μιας μεγάλης μερίδας της κοινής γνώμης η οποία συμφωνεί πως δεν γίνεται κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι να συνταξιοδοτούνται στα 50 τους.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους και διαδήλωσαν ενάντια των απεργών.

«Οι απεργοί είναι προνομιούχοι σε σχέση με το υπόλοιπο μέρος του πληθυσμού….Κρατούν τη χώρα πίσω για περισσότερα από 30 χρόνια» δήλωσε ένας Παριζιάνος.

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα, ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Βόλφγκανγκ Τιφένσε δήλωσε ότι ζήτησε από τον διοικητή της εταιρείας διαχείρισης των σιδηροδρόμων (Deutsche Bahn) να κάνει μία σαφή και καλύτερη προσφορά στους απεργούς μηχανοδηγούς ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μέσα στην εβδομάδα.

Ο Τιφένσε εξέφρασε ακόμη την ελπίδα του ότι αυτό θα επιτρέψει το τερματισμό της απεργίας και την έναρξη διαπραγματεύσεων.

Το συνδικάτο GDL, που έχει 34.000 μέλη,ζητά από την Deutsche Bahn αύξηση πολύ μεγαλύτερη του 4,5% που προτείνει η εταιρεία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο