Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών ενδεχομένως να σχετίζεται με τις ημικρανίες
Νέα Υόρκη: Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών συμβαίνει συχνότερα σε άτομα που υποφέρουν από ημικρανίες εν συγκρίσει με άτομα ελεύθερα ημικρανιών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα γερμανικής μελέτης που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cephalalgia.
Νέα Υόρκη: Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών συμβαίνει συχνότερα σε άτομα που υποφέρουν από ημικρανίες εν συγκρίσει με άτομα ελεύθερα ημικρανιών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα γερμανικής μελέτης που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cephalalgia.
Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών είναι ένα μη ανεκτό και εσωτερικό συναίσθημα κνησμού ή αισθήματος στα κάτω άκρα που αναγκάζει τον ασθενή να κουνά τα πόδια του για να ανακουφιστεί. Συνήθως συμβαίνει στο τέλος της ημέρας κατά την κατάκλιση ή όταν το άτομο είναι σε καθήμενη στάση.
Ο Δρ Στέφαν Εβερς από το Πανεπιστήμιο του Μανστερ στη Γερμανία μελέτησε τη συχνότητα του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών σε 411 ασθενείς με ημικρανίες και 411 άτομα ελέγχου που δεν είχαν ιστορικό πονοκεφάλων που να υποδεικνύει ημικρανία.
Διαπίστωσε ότι το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών ήταν σημαντικά συχνότερο μεταξύ της ομάδας των ατόμων με ημικρανίες συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου (17% έναντι 6%). Επιπρόσθετα, οι ασθενείς με ημικρανίες είχαν τάση προς επιδείνωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών, συγκριτικά με τους ασθενείς που υπέφεραν μόνο από το σύνδρομο.
Δεν καταγράφηκε σημαντικός συσχετισμός μεταξύ ημικρανίας και πραγματική διάγνωσης κατάθλιψης, ωστόσο πάσχοντες από ημικρανίες είχαν σκορ σημαντικά υψηλότερο στην κλίμακα Beck’s Depression Inventory.
Ομοίως, τα ποσοστά κατάθλιψης δεν ήταν σημαντικά διαφορετικά στους 71 ασθενείς με ημικρανίες και σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και των 340 ασθενών με ημικρανία αλλά χωρίς σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Αλλά η πρώτη ομάδα ασθενών είχαν σημαντικά υψηλότερο σκορ στην Beck’s Depression Inventory συγκριτικά με τη δεύτερη ομάδα.
Η μεγάλη ηλικία και οι ημικρανίες για μεγάλο χρονικό διάστημα διαπιστώθηκε ότι αύξαναν τον κίνδυνο εκδήλωσης συνδρόμου ανήσυχων ποδιών. Οι πάσχοντες από ημικρανίες με σύνδρομο ανήσυχων ποδιών ήταν μεγαλύτεροι ηλικιακά, συγκριτικά με αυτούς που έπασχαν μόνο από ημικρανίες.
health.in.gr
- Ελληνική οικονομία: Η επόμενη «μάχη» μετά το δημόσιο χρέος
- Γιατί ο Μέσι είναι νοκ άουτ απο το All Star game του MLS
- Βόλος: Νεκρός εντοπίστηκε 65χρονος έπειτα από φωτιά στο σπίτι του
- Μότσαρτ: Ο σπεκουλαδόρος δούκας, η απλήρωτη αμοιβή και το χειρόγραφο που βρέθηκε 248 χρόνια αργότερα
- Λαμία: Μητέρα κρατούσε αγκαλιά το νεκρό παιδί της για πάνω από ένα 24ωρο
- Ασπίδα του προέδρου της Αργεντινής στην εθνική ομάδα
- Πυρκαγιές σε Γαλλία και Ισπανία: Πάνω από 300.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους – Ανησυχία στην ΕΕ
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής και το «θαύμα»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442