Η φτώχεια θα καταπολεμηθεί μόνο αν εξουδετερωθούν οι «πηγές» που την παράγουν
93
Από την ανάλυση των στοιχείων της έρευνας της Kapa Research σε συνδυασμό και με τις αντίστοιχες στατιστικές έρευνες της Eurostat, οδηγούμεθα σε συγκεκριμένες διαπιστώσεις.
Πρώτον, η παραγωγική αλλά και η εν γένει ζωή των Ελλήνων κυριαρχείται από εντεινόμενη ανασφάλεια και αβεβαιότητα, με σαφείς αρνητικές επιπτώσεις στον ορθολογικό προγραμματισμό, αλλά και στην απερίσπαστη ενασχόλησή των πολιτών με την επαγγελματική τους ειδικότητα.
Δεύτερον, η αβεβαιότητα και ανασφάλεια αυτή διαχέεται στην ελληνική οικογένεια και στην ελληνική κοινωνία, με συνέπεια, σε συνδυασμό και με την έλλειψη εμπιστοσύνης προς το ελληνικό κράτος, να επιδεινώνεται η μετάγγισή της σε διαρκώς ευρύτερα κοινωνικά στρώματα (ήδη 3 στους 5 Έλληνες φοβούνται ότι κινδυνεύουν να περιαχθούν σε κατάσταση φτώχειας και το ποσοστό αυτό θα μεγαλώνει συνεχώς αν δεν αλλάξει το κλίμα).
Τρίτον, πέραν της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας αυτής, η λειτουργική οργάνωση της ελληνικής κοινωνίας και η ταξική σύνδεσή της με τις δομές της οικονομίας, οδηγούν σε επιδείνωση της ανισοκατανομής του παραγόμενου πλούτου και «κτίζουν» πραγματικά τείχη απομόνωσης και περιθωριοποίησης των νέων που αντιλαμβάνονται, σε μικρές ακόμη ηλικίες, τον άδικο χαρακτήρα των κοινωνικο-οικονομικών εξελίξεων και τοποθετούνται κατεδαφιστικά απέναντι στην κοινωνία στην οποία υποχρεούνται να ζήσουν.
Τέταρτον, παρά τη δυσπιστία τους προς το ελληνικό κράτος, οι Έλληνες πολίτες συνηγορούν στην ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής (βαρύγδουπος τίτλος, κατά τη γνώμη μου), επειδή ακριβώς αντιλαμβάνονται ότι ο κίνδυνος περιαγωγής οποιουδήποτε πολίτη σε κατάσταση φτώχειας είναι πραγματικός.
Όμως, η ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής δεν πρόκειται να διορθώσει πολλά πράγματα, αφού η χρηματοδότησή του δεν είναι επαρκής και αφού ακόμη και η προβλεπόμενη ανεπαρκής χρηματοδότησή του δεν είναι εξασφαλισμένη.
Πέραν αυτού η ουσιαστική καταπολέμηση της φτώχειας θα επέλθει μόνο αν κτυπηθούν οι ρίζες του φαινομένου και εξουδετερωθούν οι συγκεκριμένες γενεσιουργές αιτίες του. Αυτό, όμως, προϋποθέτει ουσιαστική πολιτική κατά της φτώχειας και όχι επιλογή μέτρων εντυπωσιασμού και επικοινωνιακού, απλώς, χαρακτήρα.
Γιάννης Παναγόπουλος
Πρόεδρος της ΓΣΕΕ
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Συνταγή: Ριζότο γλυκοπατάτας
- Γεμάτες με τοξικές στρατιωτικές βάσεις οι ΗΠΑ – Χιλιάδες στρατιωτικοί μολυσμένοι
- Στρατιωτικές δαπάνες: η νέα πραγματικότητα της ΕΕ
- Η Σίλικον Βάλλεϋ πίσω από τα επεκτατικά σχέδια του Τραμπ στη Γροιλανδία;
- Η Richemont «λάμπει» ξανά με εκτόξευση των πωλήσεων από Cartier και Van Cleef
- Οι δυνάμεις ασφαλείας στην Αϊτή διεξάγουν εκστρατεία κατά των συμμοριών και καταστρέφουν κρησφύγετα

