51

Δεν κατέστη δυνατή η ηπατική μεταμόσχευση στον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο από την ιατρική ομάδα υπό τον Δρα. Ανδρέα Τζάκη στο Μαϊάμι, εξαιτίας μεταστάσεων που διαπιστώθηκαν στον οργανισμό του. Θα ακολουθηθεί στο εξής η ενδεικνυόμενη θεραπευτική αγωγή.

O κ. Χριστόδουλος νοσηλεύεται πλέον σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Σύμφωνα με τον θεράποντα ιατρό, Δρα. Ανδρέα Τζάκη, την Τρίτη αναμένεται να μεταφερθεί σε δικό του δωμάτιο.

Ο κ. Τζάκης δήλωσε ότι ο κ. Χριστόδουλος έχει πλήρη γνώση της καταστάσεως, ενώ ερωτηθείς για την πορεία του επισήμανε: «Ο Αρχιεπίσκοπος μας έχει εκπλήξει και στο παρελθόν, δεν θα μας εξέπλητε αν πήγαινε καλύτερα από ότι διαφαίνεται τώρα».

Ο κ. Τζάκης, σε συνέντευξη Τύπου, χαρακτήρισε ασυνήθιστες τις μεταστάσεις που εντοπίστηκαν στην περιτοναϊκή κοιλότητα και επιφυλάχθηκε για την τελική διάγνωση μετά την αναλυτική βιοψία των όγκων. Όσον αφορά στην κατάσταση του ήπατος του Αρχιεπισκόπου, ο κ. Τζάκης δήλωσε πως είναι στην ίδια κατάσταση, όπως πριν από περίπου δύο μήνες.

Αναφερόμενος στη θεραπευτική αγωγή του Αρχιεπισκόπου, σημείωσε πως αναλαμβάνουν πλέον δυο κορυφαίοι ογκολόγοι. Σημείωσε ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί η μορφή της ενδεικνυόμενης θεραπείας που θα ακολουθήσει ο κ. Χριστόδουλος και για πόσο χρονικό διάστημα, γιατί οι αναλυτικές βιοψίες των όγκων, που βρέθηκαν στην περιτοναϊκή κοιλότητα, δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Επίσης, δεν έχει διευκρινιστεί αν ο Αρχιεπίσκοπος θα κάνει τη θεραπεία σε αμερικανικό νοσοκομείο ή αν θα επιστρέψει στην Ελλάδα.

Πληροφορίες που μετέδωσε το Mega αναφέρουν ότι το χειρουργείο διήρκεσε περίπου οκτώ ώρες, καθώς ζητήθηκε ταχυβιοψία στους όγκους που εντοπίστηκαν, πριν προχωρήσει η μεταμόσχευση. Τα αποτελέσματα δεν επέτρεψαν την πραγματοποίηση της μεταμόσχευσης και η κατάσταση του Αρχιεπισκόπου θεωρείται πλέον κρίσιμη.

Ο Αρχιεπίσκοπος εισήχθη στο χειρουργείο του εξειδικευμένου ιατρικού κέντρου Jackson Memorial Hospital τα ξημερώματα της Δευτέρας μετά την ανεύρευση συμβατού μοσχεύματος.

Σε ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών εμπεριέχεται η δήλωση του καθηγητή Τζάκη μετά το πέρας της επέμβασης, σύμφωνα με την οποία διαπιστώθηκαν μεταστάσεις στην περιτοναϊκή κοιλότητα με συνέπεια να καθίσταται αδύνατη η τοποθέτηση του μοσχεύματος.

Ο Αρχιεπίσκοπος βρίσκεται στο Μαϊάμι από τις 18 Αυγούστου· έκανε συνεχείς προεγχειρητικές εξετάσεις και ήταν πρώτος στη λίστα αναμονής για μόσχευμα το τελευταίο εικοσαήμερο. Κατά πληροφορίες, τουλάχιστον πέντε μοσχεύματα που είχαν βρεθεί δεν ήταν συμβατά με τον οργανισμό του.

Η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής

«Την 7η Οκτωβρίου 2007 και περί τοπική ώρα Αμερικής 18:00, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος εισήχθη στο Νοσοκομείο Jackson Memorial Hospital του Μαϊάμι, κατόπιν σχετικής ειδοποιήσεως του διακεκριμένου ιατρού κ. Ανδρέα Τζάκη, ότι ευρέθη συμβατό για τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο μόσχευμα ήπατος.

Μετά το πέρας της χειρουργικής επεμβάσεως ο κ. Τζάκης εδήλωσε περί του αποτελέσματος αυτής τα κάτωθι: Η ηπατική μεταμόσχευση στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο δεν κατέστη δυνατή, διότι διαπιστώθηκαν μεταστάσεις στην περιτοναϊκή κοιλότητα. Μετά την εξέλιξη αυτή ο Μακαριώτατος θα ακολουθήσει την ενδεικνυόμενη για την περίπτωση αυτή θεραπευτική αγωγή».

Ευχές για τον Αρχιεπίσκοπο

Τις ευχές της Βουλής για αποκατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου εξέφρασε, στο πλαίσιο της συζήτησης των επικαίρων ερωτήσεων, ο α αντιπρόεδρος του σώματος Γ. Σούρλας. «Σύσσωμη η Βουλή αποστέλλει ευχές για την αποκατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου» είπε ο κ. Σούρλας.

Ευχόμαστε στον Αρχιεπίσκοπο να ξεπεράσει τη δύσκολη αυτή στιγμή και η επιστήμη να ανταποκριθεί στο βαθμό που της αναλογεί, δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος, ενώ πρόσθεσε ότι τον Αρχιεπίσκοπο τον συνοδεύει η σκέψη, η αγάπη και ο σεβασμός όλων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Alter, δήλωσε ότι σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά ο Αρχιεπίσκοπος, η σκέψη του και η συμπαράστασή του, ανθρώπινα, είναι κοντά στον κ. Χριστόδουλο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ