
Έκθεση για την ιστορία του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου
Πλούσια ντοκουμέντα και αρχειακό υλικό, μέσα από το οποίο αναβιώνει η ιστορία του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, καλούν για μια επίσκεψη στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, όπου πραγματοποιείται -έως τις 13 Ιανουαρίου 2008- η σχετική έκθεση.
71
Η ιστορία του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου, που στη Θεσσαλονίκη έχει συνδεθεί με τη λαμπρή διοργάνωση της Διεθνούς Εκθεσης, αναδιπλώνεται χάρη στο μουσειακό, αρχειακό, φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό που συγκεντρώθηκε και εκτίθεται στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.
Η έκθεση αποκτά πρόσθετη σημασία, αφού η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη της ΔΕΘ, η πόλη που γέννησε το 1928 το Ράδιο Τσιγγιρίδη, το πρώτο ραδιόφωνο στην Ελλάδα, η πόλη που στέγασε τον πρώτο σταθμό τηλεόρασης της ΔΕΗ, ο οποίος εξέπεμψε από 4 έως 26 Σεπτεμβρίου 1960 στο πλαίσιο της 25ης ΔΕΘ, αλλά και η πόλη του πρώτου τηλεοπτικού ιδιωτικού σταθμού (Κανάλι 3), που συστάθηκε με πρωτοβουλία Θεσσαλονικέων το 1964 και στεγάστηκε στα στούντιο περίπτερου της ΔΕΘ.
Στην έκθεση παρουσιάζονται το πιάνο του Μάνου Χατζιδάκι, μηχανήματα του 20ού αιώνα από το στάδιο παραγωγής και εκπομπής προγράμματος στη ραδιοφωνία, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την ιστορική διαδρομή της ΕΡΤ και από τη «Συλλογή Μεγαλοκονόμου», στο οποίο εικονίζονται ηθοποιοί που συμμετείχαν στην ιστορική εκπομπή Το θέατρο στο μικρόφωνο.
Επίσης, εκτίθενται πορτρέτα ηθοποιών και τραγουδιστών, που έγιναν εξώφυλλα στο περιοδικό Ραδιοπρόγραμμα και πρωτότυπα τεύχη του, σπάνια έγγραφα και αρχειακό υλικό, χρονολόγια, καθώς και σημαντικό οπτικοακουστικό υλικό, που θα προβληθεί στο πλαίσιο των αφιερωμάτων στη ΔΕΘ και τη Θεσσαλονίκη.
Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει και ένα αφιέρωμα στην πρώτη απόπειρα λειτουργίας της τηλεόρασης στην Ελλάδα, που προέκυψε από τη συνεργασία της ΔΕΘ και της ΔΕΗ, το Σεπτέμβριο του 1960.
Τα πλούσια ντοκουμέντα και αρχεία παραχωρήθηκαν από τη ΔΕΘ, το αρχείο της ΕΡΤ, το Μουσείο Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το Μουσείο Ραδιοφωνίας «Χρίστος Τσιγγιρίδης» και ιδιώτες.
Η έκθεση στο Τελλόγλειο θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Ιανουαρίου του 2008.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Η Τεχεράνη καταγγέλλει επίθεση σε μονάδα αφαλάτωσης – Άφησε 10.000 Ιρανούς χωρίς νερό
- Εκρήξεις στο Κίεβο από μεγάλη ρωσική επίθεση
- Δέκα πτώματα βρέθηκαν στο Μεξικό, πέντε εκ των οποίων κρέμονταν μαζί από γέφυρα με ένα μήνυμα
- «Τίτλοι τέλους» από τον Άντι Μπέρναμ στην ψηφιακή ταυτότητα που προωθούσε ο Κιρ Στάρμερ
- Δείτε την απονομή των χάλκινων μεταλλίων στην Αγγλία (vid)
- Το Ισραήλ σκότωσε πενταμελή οικογένεια στη Γάζα – Ένα παιδί έλειπε την ώρα της επίθεσης – Δέκα νεκροί συνολικά




