«Κόκκινο πανί» η Χίλαρι Κλίντον για τον πρωθυπουργό του Ιράκ
Μπροστά στις φωνές για απομάκρυνσή του λόγω αδυναμίας διακυβέρνησης ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νουρί αλ-Μαλίκι ξεσπαθώνει επικεντρώνοντας τα πυρά του στην Χίλαρι Κλίντον. Παράλληλα, ανακοινώνει ότι μετριοπαθείς σουνίτες εισέρχονται στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Μπροστά στις φωνές για απομάκρυνσή του λόγω αναποτελεσματικής διακυβέρνησης ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νουρί αλ-Μαλίκι ξεσπαθώνει και απευθυνόμενος προσωπικά στην Χίλαρι Κλίντον λέει ότι «μιλά για το Ιράκ σαν τα ήταν κτήμα της και πρέπει να συνέλθει»…
Ο Νουρί αλ-Μαλίκι πέρασε την Κυριακή στην αντεπίθεση στρεφόμενος κυρίως κατά της Χίλαρι Κλίντον, υποψήφιας για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στη μάχη για την προεδρία των ΗΠΑ, και ενός ακόμη Δημοκρατικού γερουσιαστή, του Καρλ Λιβάϊν από το Μίσιγκαν.
«Η Χίλαρι Κλίντον και ο Καρλ Λιβάιν είναι Δημοκρατικοί και θα έπρεπε να σέβονται τη δημοκρατία. Μιλούν για το Ιράκ λες και είναι κτήμα τους και πρέπει να συνέλθουν» δήλωσε ο Ιρακινός πρωθυπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στη διάρκεια της οποίας κατηγόρησε επίσης και τη Γαλλία ότι επιθυμεί την αποχώρησή του.
Η Χίλαρι Κλίντον, φαβορί για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2008, και ο Καρλ Λιβάιν ζήτησαν προ ημερών από τους Ιρακινούς βουλευτές να επιλέξουν κάποιον άλλον επικεφαλής μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Σε πρόσφατη έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών διατυπώνεται η πρόβλεψη πως δεν θα σημειωθεί σημαντική πολιτική πρόοδος στο Ιράκ κατά τον επόμενο χρόνο και πως η θέση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Νουρί αλ-Μαλίκι θα καταστεί περισσότερο επισφαλής.
Η ηγεσία του Ιράκ παραμένει ανίκανη να κυβερνήσει αποτελεσματικά και στους επόμενους έξι με 12 μήνες η κυβέρνηση της χώρας θα γίνει «επισφαλέστερη», εκτιμούν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Τον Σεπτέμβριο προγραμματίζεται, δε, η δημοσιοποίηση μίας άλλης έκθεσης από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ιράκ Ράιαν Κρόκερ και των διοικητή των δυνάμεων Ντέιβιντ Πετρέους, όπου θα εξετάζεται το κατά πόσον επιτυχημένη ήταν η αύξηση των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ.
Εντός κυβερνητικής συμμαχίας οι σουνίτες;
Ο ιρακινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την Κυριακή ότι το μεγαλύτερο σουνιτικό κόμμα της χώρας, το Ιρακινό Ισλαμικό Κόμμα, συμφώνησε να προσχωρήσει σε μία νέα κυβερνητική συμμαχία μετριοπαθών σιιτικών και κουρδικών κομμάτων για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου της χώρας.
Το Ιρακινό Ισλαμικό Κόμμα του αντιιπροέδρου Τάρεκ αλ-Χασεμί είχε αρχικά αποκρούσει τις προτάσεις συνεργασίας των τεσσάρων κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του αλ-Μαλίκι, υποστηρίζοντας ότι παρόμοιες συμμαχίες δεν αποτελούν λύση για την πολιτική κρίση στο Ιράκ.
«Σήμερα θα υπάρξει ένα κοινό ανακοινωθέν, όχι μόνον από τα τέσσερα κόμματα, αλλά και από το Ισλαμικό Κόμμα. Θα υπάρχουν πέντε κόμματα, όχι τέσσερα. Αυτό το τελικό ανακοινωθέν θα περιλαμβάνει μία περίληψη όλων των σημείων της συμφωνίας» δήλωσε ο Νουρί αλ-Μαλίκι.
Πάντως, παράγοντας του γραφείου Τύπου του Ισλαμικού Κόμματος αρνήθηκε ότι το κόμμα προσχώρησε στη συμμαχία ή ότι έχει την παραμικρή πρόθεση να το πράξει.
Η ελευθερία (αίσθημα αυτονομίας) ενισχύει την ευτυχία σε όλο τον κόσμο, αλλά μια εκτεταμένη διεθνής μελέτη δείχνει ότι προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη χαρά σε πλουσιότερες χώρες,