
Τεράστιο άγαλμα του αυτοκράτορα Αδριανού ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην Τουρκία
Τμήμα ενός τεράστιου και εξαιρετικά σμιλεμένου αγάλματος του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού (117 – 138 μ.Χ.) ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην περιοχή Σαγαλασσός της νοτιοκεντρικής Τουρκίας. Το άγαλμα έχει ύψος ως και πέντε μέτρα.
38
Τμήμα ενός τεράστιου και εξαιρετικά σμιλεμένου αγάλματος του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού (117 – 138 μ.Χ.) ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι σε αρχαιολογικό χώρο στη νοτιοκεντρική Τουρκία.
Όπως μεταδίδει το BBC, οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι το ύψος του αγάλματος έφτανε έως και τα 5 μέτρα. Μέχρι στιγμής έχουν αποκαλυφθεί το κεφάλι, το ένα πέλμα και τμήμα του ενός ποδιού, ενώ υπολογίζουν ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχουν αποκαλυφθεί περισσότερα τμήματα.
Το πέλμα έχει μήκος 80 εκατοστά και το πόδι –από το γόνατο ως τον αστράγαλο- 70 εκατοστά. Το κεφάλι, το οποίο είναι σχεδόν άθικτο εκτός από τη σπασμένη μύτη, έχει επίσης μήκος 70 εκατοστά.
Τα κομμάτια του αγάλματος βρέθηκαν σε βάθος πέντε μέτρων, ανάμεσα στα ερείπια ρωμαϊκών λουτρών στην περιοχή Σαγαλασσός, 100χλμ. βόρεια της Αττάλειας, στη νότια Τουρκία.
Το άγαλμα χρονολογείται στα πρώτα χρόνια βασιλείας του Αδριανού, ενώ η περίτεχνη διακόσμηση του σανδαλιού παραπέμπει σε στρατιωτική εμφάνιση του αυτοκράτορα.
Την ανακάλυψη έκαναν αρχαιολόγοι από το Καθολικό Πανεπιστήμιο Leuven του Βελγίου, από ερευνά την περιοχή από το 1990.
Τα ρωμαϊκά λουτρά, μέσα στα οποία βρέθηκε το άγαλμα, γκρεμίστηκε από ισχυρό σεισμό που τοποθετείται χρονικά στα τέλη του 6ου αι ή στις αρχές του 7ου αι.
Τις τελευταίες ημέρες οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει μαρμάρινα δάχτυλα ποδιού που συνδέονται με πύρους σε ένα μακρύ χιτώνα, που ανήκει πιθανότατα στο επίσης τεράστιο άγαλμα της συζύγου του Αδριανού, Σαμπίνα.
Οι κάτοικοι της Σαγαλασσού λάτρευαν τον Αδριανό, ο οποίος έκανε την πόλη κέντρο όλης της περιοχής. Η πολιτική του έφερε ανάπτυξη του εμπορίου και άλλων δραστηριοτήτων, με αποτέλεσμα η Σαγαλασσός να γνωρίσει μεγάλη οικονομική ανάπτυξη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Γραμμή 3 του μετρό: Κλειστοί σταθμοί και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο τμήμα «Ευαγγελισμός – Κατεχάκη»
- Ολυμπιακός – Φορτούνα Σιτάρντ: Ο Σιπιόνι έγινε αναγκαστική αλλαγή (vid)
- Σφοδρή σύγκρουση Καμπαγιάννη – Γεωργιάδη για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Φελλός υπουργός» – «Αναρχοαριστερός της συμφοράς»
- Φορολογική ανισότητα: Βαριά η φορολογία για τους μισθωτούς, ελαφριά για το κεφάλαιο
- Η UM πραγματοποίησε την 9η ετήσια Impact Day
- Ο Φύλακας στη Σίκαλη έγινε 75 ετών – 10 πράγματα που ίσως δεν είναι γνωστά για τον Τζ. Ντ. Σάλιντζερ





