Μυικά βλαστοκύτταρα δημιουργούν αιμοφόρα αγγεία
Ουάσιγκτον: Βλαστοκύτταρα που εξάγονται από τον μυικό ιστό μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων για μεταμόσχευση, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές.
Ουάσιγκτον: Βλαστοκύτταρα που εξάγονται από τον μυικό ιστό μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων για μεταμόσχευση, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές.
Επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πίτσμπουργκ ανέπτυξαν βλαστικά κύτταρα σε ελαστικούς βιο-αποικοδομήσιμους σωλήνες για να δημιουργήσουν αιμοφόρα αγγεία για αρουραίους, και μάλιστα μέσα σε λίγες μέρες από την εξαγωγή των κυττάρων.
Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε επιστημονικό συνέδριο στο Τορόντο του Καναδά και δημιουργούν νέες μεθόδους παραγωγής μοσχευμάτων αιμοφόρων αγγείων για την εφαρμογή τους σε ασθενείς με καρδιακή και νεφρική νόσο.
Τα μυικα βλαστοκύτταρα είναι ενήλικα βλαστοκύτταρα, διαφορετικά τελείως από τα εμβρυικά βλαστοκύτταρα που βρίσκονται στο επίκεντρο επιστημονικής διαμάχης.
Οι επιστήμονες ψέκασαν ή ενσπερμάτισαν 10 εκατομμύρια βλαστοκύτταρα σε σωλήνες διαμέτρου μόλις 1,2 mm.
Οκτώ εβδομάδες αργότερα, διαπίστωσαν ότι το μόσχευμα, καθοδηγούμενοι από στοιχεία όπως η αρτηριακή πίεση του αίματος από το περιβάλλοντα ιστό, είχε αναδομηθεί ώστε να μοιάζει με ώριμη αρτηρία. Μάλιστα υπήρχαν στρώματα διακριτών κυττάρων, περιλαμβανομένων ενδοθηλιακών κυττάρων που επικαλύπτουν τα φυσιολογικά αιμοφόρα αγγεία.
Θεωρητικά, τα βλαστοκύτταρα μπορούν να αναπαράγουν ολόκληρα αιμοφόρα αγγεία, αλλά οι ερευνητές εξακολουθούν να μελετούν πόσο συνεισφέρουν στο τελικό αποτέλεσμα τα κύτταρα αυτά.
Αυτό που παρατήρησαν πάντως με βεβαιότητα είναι ότι η τεχνική που χρησιμοποίησαν προλαμβάνει τους πιθανόν θανατηφόρους θρόμβους που μπορεί να εμφανιστούν σε άλλα μοσχεύματα.
Καθώς ο σωλήνας αποδομείται με την πάροδο του χρόνου, δίνει χώρο στα κύτταρα να αναπτυχθούν και να αναπαραχθούν για να εκτείνουν την συστημική κυκλοφορία.
Οι ειδικοί ευελπιστούν να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τα μοσχεύματα αυτά σε ανθρώπους, εξάγοντας βλαστοκύτταρα από ένα μικρό βύσμα στον μηρό του ασθενή, να τα καλλιεργούν και στην συνέχεια να τα εμφυτεύουν στον πάσχοντα αμέσως ή εντός λίγων ημερών.
Προς το παρόν, οι Αμερικανοί επιστήμονες θα προσπαθήσουν να εφαρμόσουν την τεχνική τους και σε χοίρους, οι οποίοι έχουν αίμα που μοιάζει περισσότερο με του ανθρώπου.
health.in.gr
- ΗΠΑ: Η ICE του Τραμπ συνεχίζει τις εν ψυχρώ δολοφονίες, τέσσερις νεκροί σε έναν χρόνο – Η διαβόητη δράση της
- Τρομοκρατία: Οι δολοφονίες δεν άλλαξαν ποτέ την ιστορία του κόσμου
- H άνοια κοστίζει στην Ευρώπη εκατοντάδες δισ. τον χρόνο – Τα περισσότερα τα πληρώνουν οι οικογένειες
- Φωτιά σε διαμέρισμα στον Άγιο Ελευθέριο
- Θεσσαλονίκη: Οδύνη στην κηδεία της 15χρονης αθλήτριας του ΠΑΟΚ που έχασε τη ζωή της σε τροχαίο
- Το «καρφί» του Γιαμάλ στη συνέντευξη Τύπου: «Λέτε ότι δεν είμαι στην καλύτερη φόρμα, οπότε μην περιμένετε κάτι ιδιαίτερο»
- Επιστολή του Δημάρχου Πειραιά στον Πρωθυπουργό για την υπογειοποίηση των Γραμμών του ΗΣΑΠ
- Ανδρουλάκης: Να κλείσει ο κύκλος των χαμένων ευκαιριών, της τοξικότητας, της διαφθοράς και της ατιμωρησίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/usukhbayar-gankhuyag-m_MdXo-axyg-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442