51

Σε μία αξιοσημείωτη ένδειξη αγγλο-γαλλικής επαναπροσέγγισης μετά το τέλος της εποχής Σιράκ, ο Νικολά Σαρκοζί φέρεται σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times να προωθεί στους κόλπους της ΕΕ την ιδέα να γίνει ο Τόνι Μπλερ ο πρώτος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Τόνι Μπλερ εγκαταλείπει την πρωθυπουργία και την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος την 27η Ιουνίου και φέρεται να δέχεται πιέσεις από τον πρόεδρο της Γαλλίας να αναλάβει πρόεδρος της ΕΕ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Σαρκοζί έχει προσεγγίσει για το θέμα αυτό τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει ήδη παρουσιάσει το σχέδιό του στη Γερμανίδα καγκελάριο και προεδρεύουσα του Συμβουλίου της ΕΕ την τρέχουσα περίοδο, Ανγκελα Μέρκέλ.

Σύμβουλοι του Τόνι Μπλερ παραδέχονται ότι ο Σαρκοζί και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν καταθέσει την ιδέα, όμως η Ντάουνινγκ Στριτ επιμένει ότι ο 54χρονος Βρετανός πρωθυπουργός δεν επιθυμεί υψηλόβαθμη πολιτική θέση έπειτα από δέκα χρόνια στην εξουσία.

«Στο παρελθόν, ο πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμεί να επιστρέψει στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής» αναφέρουν.

Η νέα ευρωπαϊκή Συνθήκη που θα συζητηθεί την προσεχή εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών προβλέπει μόνιμο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από το 2009 αντί της εξάμηνης κυλιόμενης προεδρίας μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τους Financial Times, οι κινήσεις του Νικολά Σαρκοζί αποτελούν αξιοσημείωτη ένδειξη αγγλο-γαλλικής προσέγγισης μετά την αποχώρηση του Ζακ Σιράκ από την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ