Κόπηκαν στα δύο τα Παλαιστινιακά Εδάφη στη δίνη γενικευμένου εμφυλίου
Δραματικές ώρες στα Παλαιστινιακά Εδάφη που έχουν κοπεί πλέον στα δύο με τη Γάζα να «ανήκει» στη Χαμάς και τη Φατάχ να ελέγχει τη Δ.Όχθη όπου μαίνονται συγκρούσεις. Με άρση του οικονομικού εμπάργκο θα στηρίξουν οι ΗΠΑ τον Αμπάς και τη νέα κυβέρνηση, την οποία απορρίπτει η Χαμάς...
Δραματικές ώρες στα Παλαιστινιακά Εδάφη που έχουν κοπεί πλέον στα δύο με τη Λωρίδα της Γάζας να «ανήκει» στη Χαμάς και τη Φατάχ να ελέγχει τη Δυτική Όχθη. Με άρση του οικονομικού εμπάργκο θα στηρίξουν οι ΗΠΑ τον Αμπάς και τη νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση, την οποία απορρίπτει η Χαμάς.
Η κατάσταση στα Παλαιστινιακά Εδάφη είναι εκρηκτική και το πρωί του Σαββάτου επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για επέκταση των συγκρούσεων στη Δυτική Όχθη. Διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων απευθύνουν δραματικές εκκλήσεις για την προστασία των αμάχων εν μέσω της εμφύλιας αιματοχυσίας.
Εκατοντάδες άνδρες της Φατάχ πραγματοποίησαν έφοδο σε κτίρια της Δυτικής Όχθης όπου στεγάζονται ελεγχόμενοι από τη Χαμάς θεσμοί, περιλαμβανομένου του Κοινοβουλίου και υπουργείων της κυβέρνησης. «Χαμάς έξω» φώναζαν οι άνδρες της Φατάχ μετά την έφοδό τους στη Βουλή· ανέβηκαν στη στέγη του κτιρίου και πυροβολούσαν στον αέρα.
Ηγέτης των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ-Ακσά, ένοπλης οργάνωσης προσκείμενης στη Φατάχ, διεμήνυσε ότι η Χαμάς είναι απαγορευμένη οργάνωση στη Δυτική Όχθη και τα όπλα της πρέπει να παραδοθούν στην Παλαιστινιακή Αρχή.
Ο Μαχμούντ Αμπάς βρίσκεται στη Δυτική Όχθη, από όπου διόρισε νέο πρωθυπουργό τον πρώην υπουργό Οικονομικών Σαλάμ Φαγιάντ, αφότου διέλυσε με διάταγμα την ελεγχόμενη από τη Χαμάς κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Διά του Αμερικανού γενικού πρόξενου στην Ιερουσαλήμ, η κυβέρνηση Μπους ενημέρωσε τον Αμπάς ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα άρουν το εμπάργκο στην οικονομική βοήθεια όταν σχηματιστεί και αναλάβει καθήκοντα νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση (χωρίς τη Χαμάς), ηοποία αναμένεται να ορκιστεί εντός της ημέρας.
«Πιστεύω πως δεν πρόκειται να υπάρξουν προσκόμματα, οικονομικά και πολιτικά, όσον αφορά την αναθέρμανση των σχέσεων με αυτήν την κυβέρνηση. Ναι, θα έχουν πλήρη υποστήριξη» τόνισε ο πρόξενος.
Το «κουαρτρέτο» (ΕΕ, Ρωσία, ΗΠΑ και ΟΗΕ) δήλωσε τη στήριξη του στον Μαχμούντ Αμπάς και εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνθήκες που επικρατούν στη Γάζα, ωστόσο δεν διευκρίνισε αν θα «χαλαρώσει» το εμπάργκο στη βοήθεια προς την Παλαιστινιακή Αρχή.
Πάντως, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα επιτρέψει τη μεταφορά τροφίμων και άλλων βασικών αγαθών στη Γάζα.
ΟΓερμανός υπουργός Εξωτερικών Φράνκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, του οποίου η χώρα ασκεί την εξαμηνιαία προεδρία της ΕΕ, εξέφρασε την υποστήριξη της ΕΕ στον Σάλαμ Φαγιάντ, που διορίστηκε από τον Μαχμούντ Αμπάς για να σχηματίσει κυβέρνηση σωτηρίας.
Η Χαμάς διακηρύσσει ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση είναι αντισυνταγματική δίχως την έγκριση του Κοινοβουλίου. Ο καθαιρεθείς πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγεδιόρισε νέα διοίκηση ασφαλείας στη Γάζα. Απέκλεισε, πάντως, την ίδρυση χωριστού παλαιστινιακού κράτους στη Λωρίδα της Γάζας μετά την εκδίωξη των πιστών στον Μαχμούντ Αμπάς δυνάμεων.
Ηυπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους πρόσφυγες UNRWA απηύθυνε έκκλησηνα ανοίξουν πάλι τα σημεία εισόδου στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να αποφευχθεί μία ανθρωπιστική καταστροφή στην περιοχή.
Σε κοινή τους διακήρυξη, ο Κύπριος αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄και ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ΄εξέφρασαν την πρόθεση τους να εργαστούν για την ειρήνη στη Μ.Ανατολή, τονίζοντας ότι φοβούνται μία επέκταση της κρίσης που θα έχει«καταστροφικές συνέπειες»
ΟΑΠ: Όχι σε ερευνητική επιτροπή
Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης διαφώνησε με την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου να συγκροτήσει μία ερευνητική επιτροπή για τις ενδοπαλαιστινιακές συγκρούσεις στη Γάζα, η οποία είναι πλέον υπό τον έλεγχοτης Χαμάς.
«Απορρίπτουμε την αραβική ερευνητική επιτροπή. Πρόκειται για μία κατάφωρη ανάμειξη στις υποθέσεις μας» τόνισε στους δημοσιογράφους ο γγ της εκτελεστικής επιτροπής της ΟΑΠ Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο.
Ο Ράμπο, στενός συνεργάτης του Μαχμούντ Αμπάς, προέδρου της οργάνωσης που συγκεντρώνει τις κύριες τάσεις του παλαιστινιακού κινήματος, με επικρατούσα τη Φάταχ, απέρριψε επίσης την έκκληση για διάλογο, που διατύπωσε ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ.
«Τονίζω στον Μεσάαλ πως δεν πρόκειται να υπάρξει διάλογος με εκείνους που διαπράττουν σφαγές στη Γάζα» τόνισε.
Στηρίζουν Αμπάς Αραβικός Σύνδεσμος και Κουαρτέτο
Στη διάρκεια έκτακτης συνόδου οι αραβικές χώρες έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και απηύθυναν έκκληση για επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση, προτού το ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας και εκδιώξει τη Φατάχ.
Πάντως, έπειτα από μία εξάωρη συνάντηση στο Κάιρο, οι Αραβες υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν επίσης υποστήριξη στο παλαιστινιακό Κοινοβούλιο, στο οποίο κυριαρχεί η Χαμάς. «Υποστηρίζουμε τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και την εκλεγμένη Νομοθετική Συνέλευση [Κοινοβούλιο]» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα.
Κοινή δήλωση των 22 μελών του Αραβικού Συνδέσμου καταδικάζει τις «εγκληματικές ενέργειες που διαπράχθηκαν πρόσφατα στη Γάζα». Οι Αραβες υπουργοί καλούν για επιστροφή στην κατάσταση που επικρατούσε στη Γάζα πριν από τα τελευταία γεγονότα, για την αποτροπή πράξεων βίας στη Δυτική Όχθη και για τη διατήρηση της ενότητας του παλαιστινιακού λαού.
Ο Μούσα τάχθηκε υπέρ της ιδέας για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, τα μέλη της οποίας δεν θα ανήκουν στις παρατάξεις. «Θα έδινε μία ευκαιρία για κατανόηση στο πλαίσιο της εθνικής ενότητας» είπε. Το ψήφισμα εμφανίζεται ευνοϊκό προς τον Αμπάς και τη Φάταχ, αντικατοπτρίζοντας την κυριαρχία αραβικών κυβερνήσεων φιλικών προς τις ΗΠΑ και εχθρικών προς τους ισλαμιστές.
ΤοΚουαρτέτογια τη Μέση Ανατολη (ΗΠΑ, ΟΗΕ, ΕΕ και Ρωσία) έχει ρίξει επίσης το βάρος του στον Παλαιστίνιο ηγέτη.
Συνάντηση Μπους-Ολμέρτ την Τρίτη
Ο έλεγχος της Λωρίδας της Γάζας από τη Χαμάς θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχουν την Τρίτη στην Ουάσινγκτον ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ο.Μπους.
Πριν από τη συνάντηση αυτή, την τρίτη σε διάστημα 13 μηνών, ο Ολμέρτ θα συναντηθεί αρχικά στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, καθώς επίσης με τους υποψηφίους για τις προεδρικές εκλογές και με τους ηγέτες της τοπικής εβραϊκής κοινότητας.
«Το παλαιστινιακό ζήτημα και ό,τι συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα στη Λωρίδα της Γάζας θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών. Ο Μπους και ο Ολμέρτ θα εξετάσουν τρόπους υποστήριξης του [Μαχμούντ] Αμπάς» δήλωσε εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μίρι Εϊσίν.
Ο Εχούντ Ολμέρτ θα συζητήσει επίσης με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Μπους την πιθανότητα ανάπτυξης πολυεθνούς δύναμης κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και του εδάφους της Γάζας για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου όπλων, ενώ θα τεθεί θέμα στρατηγικού διαλόγου ανάμεσα στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.