Δεν ανταλλάσσουμε το Κόσοβο με ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, επαναλαμβάνει η Σερβία
Η σερβική ηγεσία διαμηνύει ξανά ότι δεν θα παραδώσει ποτέ το Κοσσυφοπέδιο, ούτε θα δεχθεί υπόσχεση ένταξης στις ευρωατλαντικές δομές ως αποζημίωση για χαμένα εδάφη. Όμως, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ν.Μπερνς επιμένει ότι η Σερβία «έχασε» το Κόσοβο...
Η Σερβία διαμηνύει ότι δεν θα παραδώσει ποτέ το Κοσσυφοπέδιο στην αλβανική κοινότητα της αποσχισθείσας επαρχίας της, ούτε θα ανταλλάξει μέρος των εδαφών της με υπόσχεση ένταξης στις δομές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Την ίδια ώρα, η Ομάδα Επαφής -απούσας της Ρωσίας- επαναλαμβάνει τη στήριξή της στην ανεξαρτησία.
Η Σερβία «δεν θα εγκαταλείψει ούτε το Κόσοβο, ούτε το ευρωπαϊκό της μέλλον» δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, απορρίπτοντας «κάθε αποζημίωση για χαμένα εδάφη». Επανέλαβε, επίσης, πως «θα είχε επιζήμιες συνέπειες εάν οποιαδήποτε χώρα αναγνώριζε την ανεξαρτησία του Κοσόβου πριν καν υπάρξει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Το μήνυμα ήταν πιο μετριοπαθές στον τόνο, αλλά ουσιαστικά ταυτόσημο στο περιεχόμενο με τις δηλώσεις του Σέρβου πρωθυπουργού. Τη Δευτέρα, ο Κοστούνιτσα δήλωσε ότι οι Σέρβοι «αηδίασαν» από την υπόσχεση του Τζορτζ Ο.Μπους, στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αλβανία, πως το Κοσσυφοπέδιο θα αποκτήσει την ανεξαρτησία του πολύ σύντομα.
Την Τετάρτη ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα προσέθεσε ότι η αφαίρεση εδαφών από ένα ανεξάρτητο κράτος «με αντάλλαγμα μία προσφορά για ένα λαμπρό μέλλον» είναι απαράδεκτη.
Η πολεμική κλιμακώνεται καθώς στο Κοσσυφοπέδιο πέρασε η 8η επέτειος από την ανάπτυξη στην επαρχία 60.000 στρατιωτών του ΝΑΤΟ, μετά τους βομβαρδισμούς που διήρκεσαν 11 εβδομάδες το 1999.
Μπερνς: «Η Σερβία έχασε το Κόσοβο»
Από το Παρίσι ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς δήλωσε ότι οι δυτικές χώρες θα πιέσουν οπωσδήποτε για την υιοθέτηση του σχεδίου Αχτισαάρι, ώστε να υπάρξει μια πλατφόρμα για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου.
«Η Σερβία πρέπει να ξεπεράσει το Κόσοβο. Έχασε το Κόσοβο. Δεν πιστεύετε ασφαλώς ότι μπορεί να γυρίσει το ρολόι πίσω. Η ανεξαρτησία είναι ο στόχος μας και πιστεύω ότι μπορούμε να φθάσουμε εκεί» είπε ο Μπερνς σε δημοσιογράφους πριν από συνάντησή του με Ευρωπαίους διπλωμάτες.
Η διένεξη για το Κοσσυφοπέδιο έχει μετατραπεί σε διπλωματική αναμέτρηση ανάμεσα στις δυτικές χώρες και τη Ρωσία, η οποία δεν εκπροσωπήθηκε στη συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής στο Παρίσι που ολοκληρώθηκε με νέα διατύπωση στήριξης στο σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ Μάρτι Αχτισάαρι.
Οι πολιτικοί διευθυντές των υπουργείων Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας τόνισαν ότι το σχέδιο είναι η μόνη λύση που μπορεί να εξασφαλίσει τη σταθερότητα στην περιοχή και δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν χωρίς αναβολή τις διαπραγματεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Διαγωνισμός για τη σημαία του Κοσόβου
Την ίδια ώρα, η διαπραγματευτική ομάδα του Κοσόβου προκήρυξε δημόσιο διαγωνισμό για την επιλογή της σημαίας και του εθνόσημου του Κοσόβου, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου της Πρίστινα. Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός για όλους τους ενδιαφερόμενους.
«Τα σύμβολα στη σημαία και στο εθνόσημο δεν πρέπει να μοιάζουν με τα σύμβολα άλλου κράτους και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα σύμβολα του αετού και ο συνδυασμός χρωμάτων κόκκινου, μαύρου, άσπρου και μπλε» αναφέρεται στα δημοσιεύματα.