Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Στο Αζερμπαϊτζάν προτείνει ο Πούτιν να τοποθετηθεί η αντιπυραυλική ασπίδα

Στο Αζερμπαϊτζάν προτείνει ο Πούτιν να τοποθετηθεί η αντιπυραυλική ασπίδα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ.Ο.Μπους ότι οι ανησυχίες της Μόσχας στο θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας θα καμφθούν εάν αυτή τοποθετηθεί στο Αζερμπαϊτζάν. «Διάθεση συνεργασίας» διέκρινε ο Λευκός Οίκος. hspace=0

91

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ.Ο.Μπους ότι οι ανησυχίες της Μόσχας στο θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας θα καμφθούν εάν αυτή τοποθετηθεί στο Αζερμπαϊτζάν. «Διάθεση συνεργασίας» διέκρινε ο Λευκός Οίκος.

hspace=0 Δείτε το βίντεο…

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης με τον Τζ.Ο.Μπους στο πλαίσιο της Συνόδου των Οκτώ στο Χάιλιγκενταμ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, ο οποίος αντιδρά έντονα στην τοποθέτηση της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Τσεχία και την Πολωνία, δήλωσε ότι δεν θα στρέψει ξανά τους ρωσικούς πυραύλους προς την Ευρώπη, εάν το σύστημα τοποθετηθεί σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο Αζερμπαϊτζάν.

«Προτείνουμε να χρησιμοποιηθεί η βάση που έχουμε στο Αζερμπαϊτζάν» δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά το τέλος της συνάντησης.

«Μπορούμε να το κάνουμε αυτόματα και έτσι ολόκληρο το σύστημα που κατασκευάζεται θα καλύπτει όχι μόνο μέρος της Ευρώπης, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη χωρίς εξαίρεση» δήλωσε σύμφωνα με ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία ο Ρώσος πρόεδρος.

«Αυτό θα μας επιτρέψει επίσης να μην στρέψουμε τους πυραύλους μας στην Ευρώπη και αντίθετα θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για κοινό έργο» φέρεται ότι προσέθεσε ο Βλ.Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε επίσης από τις ΗΠΑ να λάβουν υπόψη τους τις ανησυχίες τις Ρωσίας, να δώσουν «ίση πρόσβαση» στο σύστημα σε όλες τις πλευρές και να είναι η ανάπτυξη του συστήματος διαφανής. «Τότε δεν θα έχουμε πρόβλημα» προσέθεσε.

«Εάν υπήρχε ραντάρ σε χρήση στον σταθμό Καμπάλα στο Αζερμπαϊτζάν τότε πολύ απλά δεν θα υπήρχε η ανάγκη για άλλο ραντάρ στην Ανατολική Ευρώπη» δήλωσε Ντμίτρι Πεσκόφ, αναπληρωτής εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, σε συνέντευξη Τύπου στη Γερμανία.

Ο Στίβεν Χάντλεϊ, σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου επί θεμάτων εθνικής ασφάλειας, χαρακτήρισε την πρόταση «ενδιαφέρουσα» και είπε ότι αυτή θα εξεταστεί από Αμερικανούς εμπειρογνώμονες.

Ο Τζ.Ο.Μπους είπε ότι οι προτάσεις του Ρώσου προέδρου είναι ενδιαφέρουσες και τον κάλεσε σε έναν διήμερο κύκλο συνομιλιών την 1η Ιουλίου στο Κένενμπουνκπορτ στο παραθαλάσσιο εξοχικό της οικογένειας Μπους στο Μέιν.

«Συμφωνήσαμε να έχουμε στρατηγικό διάλογο» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα» προσέθεσε.

«Ζητήσαμε από τους Ρώσους να συνεργαστούν στο θέμα της πυραυλικής ασφάλειας και αυτό που είδαμε ήταν μια προθυμία να το κάνουν» δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης των δύο ηγετών ο Σ.Χάντλεϊ.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι στην συνάντηση θα προσπαθούσε να καθησυχάσει τη ρωσική πλευρά ότι η ασπίδα έχει σκοπό την προστασία από το Ιράν και όχι από τη Ρωσία. Προσέθεσε μάλιστα ότι η «Ρωσία δεν είναι απειλή, δεν είναι στρατιωτική απειλή».

Η Τσεχία, όπου θα εγκατασταθεί μέρος του συστήματος σύμφωνα με το σχεδιασμό, χαιρέτησε την πρόταση του Ρώσου προέδρου. Σχολιάζοντάς την ο Τσέχος πρωθυπουργός Μίρεκ Τοπολάνεκ δήλωσε ότι το «πιο σημαντικό είναι η βούληση του προέδρου Πούτιν να αναζητήσει μία συμφωνία».

Την εκτίμησή του ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν επιθυμεί να επιστρέψει στον Ψυχρό Πόλεμο διατύπωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Μιλώντας σχετικά σε δημοσιογράφους εκτίμησε ότι η διεθνής κοινότητας δεν έκανε τόσο δρόμο για να επιστρέψει στον Ψυχρό Πόλεμο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο