Οικονομική εξυγίανση της ΒΦΛ με μετοχοποίηση μέρους του χρέους της προς τη ΔΕΠΑ
Σχέδιο για οικονομική εξυγίανση της ΒΦΛ Καβάλας ανακοίνωσε ο Γ.Καλαντζής. Μετοχοποιείται μέρος (39 εκατ. ευρώ) του χρέους της ΒΦΛ προς τη ΔΕΠΑ και ρυθμίζεται η καταβολή του υπολοίπου στα επόμενα δέκα χρόνια. Σύμφωνες οι μέτοχοι-τράπεζες. Ικανοποίηση εργαζομένων.
Την οριστική επίλυση στο θέμα της οικονομικής εξυγίανσης του εργοστασίου της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) στην Καβάλα ανακοίνωσε στα τοπικά ΜΜΕ ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Γιώργος Καλαντζής.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, μετοχοποιείται μέρος της οφειλής της ΒΦΛ προς τη Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου (ΔΕΠΑ) ύψους 39 εκατομμυρίων ευρώ και ρυθμίζεται η καταβολή του υπολοίπου της οφειλής που θα εξοφληθεί μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.
Ήδη έχει υπογραφεί και η σχετική συμφωνία ανάμεσα στις τράπεζες Εμπορική, Εθνική και ALPHA – που αποτελούν και τους βασικούς μετόχους της ΒΦΛ – με τη διοίκηση της ΔΕΠΑ.
Μάλιστα, την Τρίτη το μεσημέρι το υπουργείο Ανάπτυξης έστειλε τις τελικές παρατηρήσεις στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών που έγιναν δεκτές στο σύνολό τους.
Τις λεπτομέρειες της συμφωνίας θ ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ.Αλογοσκούφης, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί την Καβάλα την επόμενη εβδομάδα για θα συναντηθεί με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους του εργοστασίου.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στη ΒΦΛ Γιώργος Τσιμενίδης σε δηλώσεις του σημείωσε πως έγινε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση με την υπογραφή του σχεδίου χρηματοοικονομικής εξυγίανσης της εταιρείας.
«Απομένει τα διοικητικά συμβούλια των εμπλεκόμενων φορέων να εγκρίνουν τη συμφωνία για να νομιμοποιηθεί η μετοχοποίηση. Ακολούθως να υπάρξει χρηματοδότηση από τους μετόχους για να ξεπεραστεί το πρόβλημα ρευστότητας της εταιρείας», πρόσθεσε ο κ. Τσιμενίδης.