Δικαστής απορρίπτει τις κατηγορίες εναντίον κρατουμένου στο Γκουαντάναμο
Με μία απροσδόκητη απόφαση, δικαστής στρατοδικείου στο Γκουαντάναμο απέρριψε τη Δευτέρα τις κατηγορίες εναντίον του 20χρονου Καναδού κρατουμένου Ομάρ Καντρ, λέγοντας ότι δεν μπορεί να δικαστεί σύμφωνα με νέο νόμο που διέπει τα στρατοδικεία.
91
Με μία απροσδόκητη απόφαση, δικαστής στρατοδικείου στο Γκουαντάναμο απέρριψε τη Δευτέρα τις κατηγορίες εναντίον του 20χρονου Καναδού κρατουμένου Ομάρ Καντρ, λέγοντας ότι δεν μπορεί να δικαστεί σύμφωνα με νέο νόμο που διέπει τα στρατοδικεία.
Αποσύρθηκε το κατηγορητήριο και εις βάρος του Σαλίμ Αχμέντ Χαμαντάν, ενός άνδρα από την Υεμένη που κατηγορείται ότι διατέλεσε οδηγός και σωματοφύλακας του Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Στην υπόθεση του Ομάρ Καντρ, ο συνταγματάρχης Πίτερ Μπράουνμπακ είπε ότι επιτροπή επιθεώρησης είχε χαρακτηρίσει το 2004 τον κατηγορούμενο «εχθρικό μαχητή».
Αλλά νομοθεσία που ενέκρινε το Κογκρέσο το 2006 αναφέρει ότι μόνο οι «έκνομοι εχθρικοί μαχητές» (δηλ. όσοι δεν ανήκουν σε εχθρικό τακτικό στρατό) μπορούν να δικαστούν στα στρατοδικεία του Γκουαντάναμο. Ο δικαστής είπε ότι ο Καντρ δεν εμπίπτει ακριβώς σε αυτόν τον αυστηρό ορισμό.
Αφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει ο κρατούμενος ενώπιον του στρατοδικείου, εάν βρεθεί και πάλι ενώπιον επιτροπής επιθεώρησης, η οποία θα τον χαρακτηρίσει αυτή τη φορά ως «έκνομο εχθρικό μαχητή».
Νωρίτερα ο Π.Μπράουνμπακ επέτρεψε στον Καντρ να έχει τους δύο δικηγόρους του μαζί.
Ο Καντρ που συνελήφθη κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών στο Αφγανιστάν, σε ηλικία μόλις 15 ετών, κατηγορείται ότι σκότωσε έναν Αμερικανό στρατιώτη με χειροβομβίδα και ότι τραυμάτισε έναν ακόμα σε μάχη σε καταυλισμό που θεωρείτο ότι ανήκε στην Αλ Κάιντα, το 2002.
Εκτός από δολοφονία και απόπειρα δολοφονίας, ο Καντρ κατηγορείται για συνωμοσία και παροχή στήριξης στην τρομοκρατία.
Εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής δήλωσε ότι ο Καντρ ανήκει στην κατηγορία του «έκνομου» μαχητή, μιας και πολεμούσε για την Αλ Κάιντα που δεν αποτελεί νόμιμο στρατό κανενός κράτους.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής των στρατιωτικών δικηγόρων υπεράσπισης στο Γκουαντάναμο λέει ότι η απόφαση του δικαστή έχει τεράστιο αντίκτυπο μιας και κανένας από τους κρατούμενους εκεί δεν έχει χαρακτηρισθεί «έκνομος» εχθρικός μαχητής.
Αργότερα αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον του στρατοδικείου ο Σαλίμ Αχμέντ Χαμντάν, που κατηγορείται ότι υπήρξε σοφέρ του Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Greece’s Minimum Wage Debate: High Ratios, Complex Trade-Offs
- Ξεκίνησαν να αποστέλλουν τα πρώτα «ραβασάκια» οι έξυπνες κάμερες – Τι ισχύει αν δεν πληρωθούν
- Η τελευταία ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του Μιρτσέα Λουτσέσκου
- Ανασχηματισμός: Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία Σχοινά, Τουρνά και Λαζαρίδη στο Προεδρικό Μέγαρο
- Έλενα Χριστοπούλου – Κλέλια Ανδριολάτου: Οριστικό τέλος στη συνεργασία τους -Τι συνέβη – Η ανακοίνωση
- Βίντεο ντοκουμέντα δείχνουν τη δράση της σπείρας που χτυπούσε καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών
- Ρωσία: Τουλάχιστον ένας νεκρός στο Ροστόφ από ουκρανική επίθεση – Πυρκαγιά σε πλοίο στην Αζοφική θάλασσα
- Τραγωδία στο Περού: Ένας νεκρός και τουλάχιστον 60 τραυματίες σε συγκέντρωση οπαδών της Αλιάντζα Λίμα (vids)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 04.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/enq-1998-sqq-CriDQFQ-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442