Σάββατο 27 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Μολυσμένες κινεζικές οδοντόπαστες εξήχθησαν σε αγορές της Αμερικής

Μολυσμένες κινεζικές οδοντόπαστες εξήχθησαν σε αγορές της Αμερικής

Σε ένα ακόμα σκάνδαλο με μολυσμένα κινεζικά προϊόντα, οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα ελέγξουν όλες τις παρτίδες οδοντόκρεμας που εισάγονται από την Κίνα για την παρουσία μιας επικίνδυνης ουσίας που χρησιμοποιείται συνήθως σε αντιψυκτικά.

36

Σε ένα ακόμα σκάνδαλο με μολυσμένα κινεζικά προϊόντα, οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα ελέγξουν όλες τις παρτίδες οδοντόκρεμας που εισάγονται από την Κίνα για την παρουσία τοξικών ουσιών.

Οδοντόκρεμες κινεζικής προέλευσης στον Παναμά και τη Δομινικανή Δημοκρατία βρέθηκαν να περιέχουν διαιθυλενογλυκόλη, μια επικίνδυνη ουσία που χρησιμοποιείται συνήθως σε αντιψυκτικά και υγρά φρένων.

Οι δύο χώρες της Κεντρικής Αμερικής απέσυραν δεκάδες χιλιάδες σωληνάρια οδοντόκρεμας «Excel» και «Mr. Cool», αν και ο Παναμάς ανακοίνωσε ότι τα επίπεδα της διαιθυλενογλυκόλης που ανιχνεύθηκαν δεν φαίνεται να είναι επικίνδυνα.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), μολυσμένες οδοντόκρεμες εντοπίστηκαν και στην Αυστραλία.

Νωρίτερα φέτος, συστατικά για ζωοτροφές που είχαν εισαχθεί από την Κίνα σκότωσαν έναν μεγάλο αριθμό σκύλων και γάτων στις ΗΠΑ, καθώς περιείχαν την τοξική ουσία μελαμίνη. Τουλάχιστον 100 μάρκες ζωοτροφών ανακλήθηκαν από την αμερικανική αγορά και η κινεζική κυβέρνηση ξεκίνησε έρευνα.

Οι αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι θα διερευνήσουν και τις αναφορές για τη διαιθυλενογλυκόλη, ενώ κινεζικές εταιρείες που παρασκευάζουν οδοντόκρεμες υποστήριξαν ότι η ουσία είναι αβλαβής σε χαμηλές συγκεντρώσεις. Η διαιθυλενογλυκόλη χρησιμοποιείται για να διατηρεί την οδοντόκρεμα υγρή, ως εναλλακτική λύση στην ακριβότερη γλυκερίνη.

Τα σκάνδαλα με τα μολυσμένα κινεζικά προϊόντα προκαλούν διεθνή ανησυχία τις τελευταίες εβδομάδες, και το θέμα βρέθηκε στην ατζέντα των διμερών εμπορικών συνομιλιών Κίνας-ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα.

Έπειτα από το σκάνδαλο με τις μολυσμένες ζωοτροφές, το Πεκίνο υποσχέθηκε να πατάξει τις μη ασφαλείς πρακτικές στη βιομηχανία τροφίμων και φαρμάκων.

Την Τετάρτη, πάντως, η κρατική εφημερίδα Ημερησία της Κίνας επέκρινε τις ελεγκτικές Αρχές με ένα ασυνήθιστα δριμύ δημοσίευμα. 

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024