Ταξικές διακρίσεις κάνει η «δωρεάν» Παιδεία, σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΕ
Η πλειοψηφία των φοιτητών προέρχονται από εύπορες οικογένειες, ενώ ο αριθμός αυτών που προέρχονται από τα πολυπληθέστερα λαϊκά στρώματα είναι αναλογικά εξαιρετικά χαμηλός, όπως προκύπτει από στοιχεία του τμήματος Παιδείας της ΓΣΕΕ.
28
Η πλειοψηφία των φοιτητών προέρχονται από εύπορες οικογένειες, ενώ ο αριθμός αυτών που προέρχονται από τα πολυπληθέστερα λαϊκά στρώματα είναι αναλογικά εξαιρετικά χαμηλός. Αυτό προκύπτει από στοιχεία του τμήματος Παιδείας της ΓΣΕΕ που καταδεικνύουν τις κοινωνικές ανισότητες στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Η δυσαναλογία αυτή αντί να μειώνεται εντείνεται με τη σημαντική αύξηση των εισαγομένων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που παρατηρούμε στις δύο τελευταίες δεκαετίες. Δηλαδή όσο αυξάνεται ο αριθμός των εισακτέων στα πανεπιστήμια, τόσο μειώνεται αναλογικά το ποσοστό αυτών που προέρχονται από τα οικονομικά αδύναμα στρώματα.
Παράλληλα, οι ιδιωτικές δαπάνες για την παιδεία (φροντιστήρια, ξένες γλώσσες κ.λπ.) αντιστοιχούν σε ένα δισ. ευρώ.
Οι εκτιμήσεις των ειδικών καταλήγουν πως «η περιστολή της αναπαραγωγής των κοινωνικών διακρίσεων και ανισοτήτων, μέσω μιας ουσιαστικής και όχι ψευδεπίγραφης δωρεάν παιδείας, θα μπορέσει να επιτευχθεί μόνο όταν αναπτυχθούν και λειτουργήσουν οι κατάλληλοι μηχανισμοί που θα ανατρέψουν το ισχύον καθεστώς της «τυφλής» και άναρχης κατανομής των κρατικών πόρων για την Παιδεία».
Σύμφωνα με την έρευνα της ΓΣΕΕ που παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης, «το ισχύον καθεστώς συντηρεί και αναπαράγει έναν ιδιότυπο ανορθολογισμό που αγγίζει τα όρια του παραλογισμού, αφού προκλητικά εθελοτυφλεί απέναντι στα πραγματικά προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων για περισσότερη και καλύτερη εκπαίδευση σε όλη την ελληνική επικράτεια».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Christina O: Πωλείται η θρυλική θαλαμηγός του Αριστοτέλη Ωνάση – «Βουτιά» στην τιμή
- Αποθεώθηκε ξανά ο Μουζακίτης – Διάσημη ποδοσφαιρική πλατφόρμα… ανέλυσε το ταλέντο του
- Πάνω από 3 εκατ. Ευρώ για το Νοσοκομείο Ρόδου για υλικοτεχνική αναβάθμιση από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου
- ΠΑΣΟΚ για Λαζαρίδη: Ομολόγησε εκ νέου ότι δεν είχε τις τυπικές προϋποθέσεις να προσληφθεί – Να τον αποπέμψει ο πρωθυπουργός
- Λαζαρίδης: Δεν είχε πτυχίο πανεπιστημίου αλλά… δεν χρειαζόταν – «Το Μαξίμου δεν μου ζήτησε εξηγήσεις»
- Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος: Νηφάλια κρίση και βαθιά πίστη
- Η Ευρυδίκη Βαλαβάνη εφ’όλης της ύλης: Η δουλειά, οι κρίσεις πανικού και η «τελεία» στη σχέση-ρουτίνα
- Οι Υποκλοπές, το ρεπορτάζ και οι δημοσιογράφοι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442