Ασυνήθιστο απολιθωμένο δάσος ανακαλύφθηκε κοντά στην Κοζάνη
Απολιθωμένοι κορμοί δέντρων που λαμπυρίζουν στο φως ανακαλύφθηκαν πριν από λίγες ημέρες στο Παλαιόκαστρο Κοζάνης. Είναι το πρώτο απολιθωμένο δάσος με κρυστάλλους χαλαζία στην Ελλάδα, αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Αθηνών.
36
Απολιθωμένοι κορμοί δέντρων που λαμπυρίζουν στο φως ανακαλύφθηκαν πριν από λίγες ημέρες στο Παλαιόκαστρο Κοζάνης. Είναι το πρώτο απολιθωμένο δάσος με κρυστάλλους χαλαζία στην Ελλάδα, αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οι κορμοί ανήκουν σε κωνοφόρα, φοίνικες και δρύες και η ηλικία τους εκτιμάται στα 20 εκατ. χρόνια (κατώτερο Μειόκαινο). Το απολιθωμένο δάσος επεκτείνεται στους Νομούς Καστοριάς και Γρεβενών και δεν αποκλείεται μάλιστα να περνά και τα γεωγραφικά όρια της Ελλάδας.
«Εντοπίσαμε τμήματα από κορμούς διαφόρων δέντρων που ήταν γεμάτοι από κρυστάλλους χαλαζία. Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που συναντάμε κάποιο δάσος το οποίο έχει απολιθωθεί από τη δράση του συγκεκριμένου ορυκτού» δήλωσε στην εφημερίδα Τα Νέα ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και καθηγητής Παλαιοντολογίας Βαγγέλης Βελιτζέλος.
Έκρηξη
Η διαδικασία της απολίθωσης του πανάρχαιου δάσους μπορεί να προκλήθηκε από ηφαιστειακή δραστηριότητα. Ένα από τα υλικά που συνήθως απελευθερώνεται ύστερα από μια έκρηξη είναι ο λειωμένος χαλαζίας, το ένυδρο δηλαδή διοξείδιο του πυριτίου.
Το υγρό και θερμό διάλυμα χαλαζία φαίνεται ότι εισχώρησε στη δασώδη έκταση. Όταν ήρθε σε επαφή με τους κορμούς, αντικατέστησε μόριο προς μόριο την οργανική ύλη του ξύλου με κρυστάλλους χαλαζία οι οποίοι λαμπυρίζουν στο φως του ήλιου.
Σε συνεργασία με τον συλλέκτη-ερευνητή Τριαντάφυλλου Δεληζήση, οι ερευνητές εντόπισαν επίσης απολιθωμένα φύλλα δέντρων αλλά και μαλάκια, γεγονός που φανερώνει ότι στην περιοχή η θάλασσα εναλλασσόταν με την ξηρά πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια.
Εκείνη την εποχή το κλίμα της Ελλάδας ήταν θερμό υποτροπικό και η μέση ετήσια θερμοκρασία κυμαινόταν γύρω στους 18 βαθμούς Κελσίου και υπήρχε έντονη βροχόπτωση. Oι συνθήκες αυτές είχαν ευνοήσει την ανάπτυξη δέντρων όπως η κανέλα και οι δαφνίδες.
Ήδη ένας πολύ μεγάλος απολιθωμένος κορμός έχει εντοπιστεί στον ποταμό Αλιάκμονα και οι ειδικοί του Πανεπιστημίου θα αρχίσουν σύντομα ανασκαφές κοντά στο ποτάμι για να εντοπίσουν περισσότερη απολιθωμένη βλάστηση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ηγουμενίτσα: Ένας νεκρός και δύο τραυματίες από σύγκρουση οχημάτων στην εθνική οδό
- Μητσοτάκης: Αντιμέτωπος με σκάνδαλα και δημοσκοπική κατρακύλα ανακοινώνει μέτρα οικονομικής στήριξης
- Γιατί τα ομαδικά μαθήματα είναι σημαντικά για τον σκύλο
- Αντιπολιτευτικά πυρά για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ – «Τίποτα δεν θα είχαμε μάθει αν δεν υπήρχε η ευρωπαία εισαγγελέας»
- Σίνερ: «Θέλω να είμαι στην καλύτερη φόρμα για το Ρολάντ Γκαρός»
- Τέλος οι περιοδείες για τη Μαντόνα παρά το νέο άλμπουμ;
- Vita: Το νέο τεύχος έρχεται αυτή την Κυριακή μαζί με το ΒΗΜΑ
- «Ζωτικοί Χώροι» / Vital Spaces: Εγκαίνια για την εικαστική έκθεση στο «Nō» της οδού Αντισθένους
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-1-315x220.jpg)
















































![Πέφτει η ζήτηση, ανεβαίνουν οι τιμές για τα Airbnb [γραφήματα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/taylor-heery-8DlbPCxfGHA-unsplash-315x220.jpg)





















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442