Τέσσερα εκατομμύρια πολίτες εκτοπίστηκαν τo 2006 λόγω πολέμων ή διενέξεων
Ο αριθμός των ατόμων που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους λόγω των πολέμων ή των αιματηρών διενέξεων σε όλον τον κόσμο διπλασιάστηκε το 2006 και ανήλθε στα τέσσερα εκατομμύρια, με τη Μέση Ανατολή να έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα.
92
Ο αριθμός των ατόμων που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εξαιτίας των πολέμων ή των αιματηρών διενέξεων σε όλον τον κόσμο διπλασιάστηκε το 2006 και ανήλθε στα τέσσερα εκατομμύρια, με τη Μέση Ανατολή να έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα, όπως ανακοίνωσε το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.
Ωστόσο, στην ετήσια έκθεση του για τους εκτοπισμένους πολίτες εντός της χώρας τους το συμβούλιο αναφέρει ότι, πάνω από τρία εκατομμύρια πολίτες επέστρεψαν στα σπίτια τους την περασμένη χρονιά.
Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί είναι 25 εκατομμύρια, υπερδιπλάσιος του αριθμού των προσφύγων (όσων μετακινήθηκαν σε άλλες χώρες) σε όλο τον κόσμο.
Ο δίμηνος πόλεμος στο Λίβανο και η αιματοχυσία στο Ιράκ είναι οι δύο μεγαλύτερες περιπτώσεις εκτοπισμένων πολιτών μέσα στη χώρα τους κατά την περσινή χρονιά, επισημαίνει η έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης.
«Ενώ, όμως, οι Λιβανέζοι και οι Ισραηλινοί κατάφεραν να επιστρέψουν στις εστίες τους μετά από την κατάπαυση του πυρός τον Αύγουστο του 2006, οι Ιρακινοί πολίτες υφίστανται τη συνεχιζόμενη κρίση στη χώρα τους η οποία μάλιστα αυξήθηκε δραματικά και θεωρείται παγκοσμίως μια από τις χειρότερες περιπτώσεις όσον αφορά και τους εκτοπισμένους πολίτες».
Η έκθεση του Συμβουλίου δημοσιοποιήθηκε την παραμονή της έναρξης διήμερης διάσκεψης που θα γίνει στη Γενεύη και οργανώνεται από τον ΟΗΕ με θέμα το πρόβλημα των Ιρακινών προσφύγων και εκτοπισμένων.
Περισσότερα από δύο εκατομμύρια Ιρακινοί έχουν εγκαταλείψει το Ιράκ ενώ περίπου ο ίδιος αριθμός πολιτών έχει μετακινηθεί εντός Ιράκ σε άλλες λιγότερο επικίνδυνες περιοχές απ΄ αυτές όπου ζούσε.
«Μετά από αιώνες συνύπαρξης το πρόσφατο κύμα εκτοπισμών μπορεί να αλλάξει μόνιμα τον εθνικό και θρησκευτικό χάρτη του Ιράκ», προειδοποιεί το Συμβούλιο.
Καταλήγοντας, η έκθεση αναφέρει ότι το Σουδάν παραμένει πρώτο στον κατάλογο των εντός της χώρας εκτοπισμένων πολιτών με 5 εκατομμύρια εκτοπισμένους πολίτες, και ακολουθεί η Κολομβία με 4 εκατομμύρια, ενώ τις επόμενες θέσεις καταλαμβάνουν το Ιράκ, η Ουγκάντα και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- «Ασχολούμαι με UFO για τριάντα χρόνια, να που κατέληξα»
- ΚΚΕ κατά Μητσοτάκη: Αποκρουστική ανάρτηση την ώρα που οι εργαζόμενοι θρηνούν για τον άδικο χαμό των 5 εργατριών
- Κακοκαιρία: Νέος κύκλος καταιγίδων από το απόγευμα – Μην σας ξεγελά ο ήλιος προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι
- Ολυμπιακός: «Κοκκινίζει» η Τρίπολη – Μόλις 650 εισιτήρια έμειναν για το ματς με τον Αστέρα
- Ο Αλεξάντερ Σκάρσγκορντ έχει συνηθίσει να υποδύεται σκοτεινούς χαρακτήρες – Οι καλόκαρδοι τον αγχώνουν
- Θεσσαλονίκη: Τέσσερις συλλήψεις για επίθεση σε βάρος αστυνομικών

