Απελευθέρωση Ιρακινού, κατοίκου Βρετανίας, μετά από πέντε χρόνια στο Γκουαντάναμο
Με την οικογένειά του στο νότιο Λονδίνο επανενώθηκε Ιρακινός, κάτοικος Βρετανίας από το 1985, μετά την απελευθέρωσή του από την αμερικανική βάση στο Γκουαντάμο της Κούβας, όπου κρατήθηκε επί πέντε χρόνια κατηγορούμενος για διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα.
51
Με την οικογένειά του στο νότιο Λονδίνο επανενώθηκε ο Ιρακινός Μπισέρ αλ-Ραουί, κάτοικος Βρετανίας από το 1985, μετά την απελευθέρωσή του από τη βάση του Γκουαντάμο όπου κρατήθηκε επί πέντε χρόνια κατηγορούμενος για διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα.
Ο Αλ-Ραουί, που συνελήφθη το 2002 στη διάρκεια επαγγελματικού ταξιδιού στην Γκάμπια, δήλωσε «ευτυχής για το τέλος του εφιάλτη», τονίζοντας ότι στο αμερικανικό κέντρο κράτησης στην Κούβα δεν προσφέρεται καμία «δίκαιη νομική διαδικασία».
Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Μάργκαρετ Μπέκετ είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα την επικείμενη απελευθέρωσή του.
Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί να εκπροσωπήσουν ξένους κατοίκους της χώρας που κρατούνται στο Γκουαντάναμο, όμως ανέλαβαν την υπόθεση του Μπισέρ αλ-Ραουί όταν γνωστοποιήθηκε πως είχε συνεργαστεί με την υπηρεσία εσωτερικής αντι-κατασκοπείας Μ15.
Αμερικανός εισαγγελέας δήλωσε πως ο αλ-Ραουί είχε συμφωνήσει, στη διάρκεια τουλάχιστον έξι συναντήσεών του με Βρετανούς πράκτορες, να εργαστεί για την βρετανική υπηρεσία σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωσή του.
Κρατήθηκε για πέντε χρόνια στο Γκουαντάναμο κατηγορούμενος για διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα μέσω ενός ριζοσπάστη σιίτη ιμάμη που ζούσε στο Λονδίνο.
Τον Ιανουάριο του 2007 συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια λειτουργίας της βάσης του Γκουαντάναμο. Ο Μπους έχει παραδεχθεί πως το κέντρο κράτησης πλήττει τη δημόσια εικόνα των ΗΠΑ.
Λέει πως θα ήθελε να το κλείσει, όμως ουδεμία κίνηση έχει κάνει προς αυτή την κατευθύνηση και πέρυσι υπέγραψε νομοθεσία που απαγορεύει την προσφυγή ξένων κρατουμένων στα αμερικανικά δικαστήρια.
Περίπου 400 κρατούμενοι του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» παραμένουν στο στρατόπεδο του Γκουαντάναμο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Μπαρτζώκας: «Είμαι πολύ χαρούμενος με το ρόστερ μας»
- Χαμός στο Ολντ Τράφορντ με πορεία και συνθήματα κατά των Γκλέιζερ (vids)
- LIVE: Παναθηναϊκός – Κηφισιά
- «Δεν είμαι πιόνι κανενός» – Η Σίντνεϊ Σουίνι ξεκαθαρίζει αν είναι μια MAGA Barbie
- Κουτσούμπας: Δυναμώνουν οι αναταράξεις στο εσωτερικό της ΕΕ – Ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός υπονομεύει τα θεμέλια του ΝΑΤΟ
- Ποτάμια λάσπης στα στενά της Σαντορίνης – Η κακοκαιρία σφυροκοπά το νησί
