Νέα Υόρκη: Οι τροφές ζωικής προέλευσης αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου, ενώ οι φυτικές τροφές τον μειώνουν, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Cancer.

Οι γυναίκες που προσλαμβάνουν τις περισσότερες θερμίδες από ζωικές πρωτεΐνες έχουν διπλάσιο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου συγκριτικά με αυτές που προσλαμβάνουν ελάχιστες ζωικές πρωτεΐνες.

Τα υψηλά επίπεδα θερμίδων από ζωικά λίπη ενισχύουν τον κίνδυνο κατά 50%. Ωστόσο, οι γυναίκες που τρώνε πολλές φυτικές πρωτεΐνες μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου κατά 30%.

Ο Δρ Χονγκ Ξου της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Φου Νταν της Σαγκάης εξηγεί ότι η πηγή του λίπους ή της πρωτεΐνης, και όχι τα μακρο-ιχνοστοιχεία σχετίζονται με τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του ενδομητρίου.

Υπάρχουν ήδη ισχυρές επιστημονικές αποδείξεις ότι η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του ενδομητρίου, ενώ οι ζωικές τροφές τον αυξάνουν.

Για την καλύτερη κατανόηση του συσχετισμού αυτού ο ερευνητής συνέκρινε 1.204 γυναίκες που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με καρκίνο του ενδομητρίου με 1.212 υγιείς γυναίκες. Οι Κινέζες γενικά τρώνε λιγότερες κατεργασμένες και εμπλουτισμένες τροφές συγκριτικά με τις Δυτικές και σπάνια παίρνουν συμπληρώματα διατροφής.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τη διατροφή των ασθενών και καθόρισαν πόσες θερμίδες από μια συγκεκριμένη διατροφική πηγή κατανάλωνε μια γυναίκα για κάθε 1.000 θερμίδες που έτρωγε.

Οι γυναίκες που έτρωγαν τις περισσότερες θερμίδες είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου. Τα κορεσμένα και μονοακόρεστα λίπη αύξαναν τον κίνδυνο, αλλά δεν καταγράφηκε συσχετισμός μεταξύ πολυάκορεστων λιπαρών και κινδύνου καρκίνου.

Επίσης η βιταμίνη Α, η β-καροτένη, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και οι διατροφικές φυτικές ίνες καθώς και τα διατροφικά συμπληρώματα συσχετίζονταν με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου.

health.in.gr