
Ο ΟΗΕ συνιστά την περιτομή για την πρόληψη της μόλυνσης από HIV
Η περιτομή μειώνει στους άνδρες τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό του AIDS και θα πρέπει να συμπεριληφθεί στις διεθνείς στρατηγικές πρόληψης, συνιστούν ο Παγκόσμια Οργανισμός Υγείας και ο φορέας του ΟΗΕ για το AIDS.
36
Η περιτομή μειώνει στους άνδρες τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό του AIDS και θα πρέπει να συμπεριληφθεί στις διεθνείς στρατηγικές πρόληψης, συνιστούν ο Παγκόσμια Οργανισμός Υγείας και ο φορέας του ΟΗΕ για το AIDS.
Η πρακτική θα ήταν περισσότερο αποτελεσματική σε αναπτυσσόμενες χώρες όπου δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και δεν χρησιμοποιούνται προφυλακτικά.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ και τον UNAIDS, εκατομμύρια ζωές, ιδιαίτερα στη μαύρη Αφρική, θα μπορούσαν να σωθούν αν γενικευόταν η περιτομή, με την προϋπόθεση ότι θα ενισχύονταν οι υπηρεσίες υγείας και ότι οι περιτμημένοι άνδρες δεν θα υιοθετούσαν επικίνδυνες συμπεριφορές πιστεύοντας αδικαιολόγητα πως είναι 100% προστατευμένοι.
Τα συμπεράσματα και οι συστάσεις διατυπώνονται έπειτα από διεθνές συμβούλιο για το θέμα που πραγματοποιήθηκε από τις 6 ως τις 8 Μαρτίου στην Ελβετία.
Σύμφωνα με τρεις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην Αφρική -Κένια, Ουγκάντα και Νότιο Αφρική-, η περιτομή μειώνει έως και κατά 60% την πιθανότητα μόλυνσης στις ετεροφυλοφιλικές επαφές.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ και τον UNAIDS, η απόδειξη της αποτελεσματικότητας της περιτομής πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας είναι «ορόσημο στην ιστορία της πρόληψης του AIDS».
«Οι συστάσεις αποτελούν ένα βήμα προς τα εμπρός στην πρόληψη της μετάδοσης του HIV», δήλωσε ο Δρ. Κέβιν Ντε Κοκ, επικεφαλής της διεύθυνσης του ΠΟΥ για τον HIV και το AIDS . «Εντούτοις θα πρέπει να περιμένουμε μερικά χρόνια για να παρατηρήσουμε μια θετική επίδραση των μέτρων», επισήμανε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- ΠΝΟ: Εικοσιτετράωρη απεργία σε όλα τα πλοία την Πρωτομαγιά
- Κεφαλονιά: Τι λέει ο σύντροφος της 19χρονης για την επικοινωνία τους το μοιραίο βράδυ
- Μισέλ Φάιφερ και Ντέιβιντ Ε. Κέλι – «Ήμουν υπερπροστατευτική μητέρα με τα δύο παιδιά μου»
- Η Λέστερ υποβιβάστηκε στην τρίτη κατηγορία, δέκα χρόνια μετά το ιστορικό πρωτάθλημα στην Premier League! (vid, pic)
- «Μια νύχτα μόνο»: Τι θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο στο MEGA
- Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στο υπουργείο Δικαιοσύνης – Τι ζήτησε η Κοβέσι
- Δημήτρης Μαρωνίτης: Το πέλαγος της κακογραφίας μας
- Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης: Κατεδάφιση 21 αυθαιρέτων εντός του ρέματος Πικροδάφνης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-1-315x220.jpg)








































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442