Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026
weather-icon 30o
Σε φορτισμένη ατμόσφαιρα οι συζητήσεις για την Παιδεία

Σε φορτισμένη ατμόσφαιρα οι συζητήσεις για την Παιδεία

Την ώρα που συνεχίζεται το συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ, το υπ.Παιδείας απαντά αρνητικά στην έκκληση πρυτάνεων για αναβολή της ψήφισης του νόμου-πλαισίου. Ένταση στις γενικές συνελεύσεις των φοιτητών και τις συνεδριάσεις των Συγκλήτων. Βίντεο-αποκάλυψη για τον πυροβολισμό στο υπ.Αιγαίου.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

53

Την ώρα που συνεχίζεται το κρίσιμο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ, για δεύτερη ημέρα το Σάββατο, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το υπουργείο Παιδείας απαντά αρνητικά στην έκκληση έξι πρυτάνεων για αναβολή της ψήφισης του νόμου-πλαισίου. Ένταση επικρατεί στις γενικές συνελεύσεις των φοιτητών και τις συνεδριάσεις των Συγκλήτων. Παράλληλα, αίσθηση προκαλεί το βίντεο για τον πυροβολισμό στο υπουργείο Αιγαίου.

Την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης των πανεπιστημιακών σημάδεψε η έκκληση των πρυτάνεων του ΕΜΠ, του Οικονομικού Πανεπιστήμιου, του Πάντειου, του πανεπιστημίου της Πάτρας, του Αιγαίου και της Σχολής Καλών Τεχνών για αναβολή της ψήφισης του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ, που εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη.

Αμεση ήταν η αρνητική απάντηση του υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΝΕΤ, πηγές του υπουργείου Παιδείας υπενθυμίζουν ότι από τις 21 Ιουνίου, που η Μ.Γιαννάκου έδωσε στη δημοσιότητα το προσχέδιο του νόμου και απηύθυνε έκκληση στα πανεπιστήμια και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους, ουδεμία απάντηση υπήρξε από τα εν λόγω ΑΕΙ.

Τώρα που η κυβέρνηση προωθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο θέλουν να «παγώσουν» τις διαδικασίες, αλλά αυτό δεν θα συμβεί, επισημαίνουν οι πηγές του υπουργείου Παιδείας. Έτσι, πιθανότατα έως την Πέμπτη το νέο πλαίσιο για τα ΑΕΙ θα αποτελεί νόμο του κράτους.

Πάντως, ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Λάζαρος Απέκης δήλωσε την Παρασκευή ότι «οι καθηγητές δεν θα κάνουν πίσω».

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Γιάννης Μαΐστρος επιτέθηκε το Σάββατο στην υπουργό Παιδείας επισημαίνοντας ότι η ΠΟΣΔΕΠ κάλεσε την Μ.Γιαννάκου να έρθει στο συνέδριο και να συζητήσει με όλους τους πανεπιστημιακούς, αντί να κάνει επιλογές με ποιους συζητάει, αλλά αρνήθηκε. «Ας αναλάβει τις δικές της ευθύνες» ανέφερε ο κ. Μαΐστρος.

Το Σάββατο, συνεχίζονται οι τοποθετήσεις των διαφόρων πλευρών στο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ, το οποίο ολοκληρώνεται την Κυριακή. Στο επίκεντρο βρίσκεται το μέλλον των κινητοποιήσεων των πανεπιστημιακών καθηγητών και η εκλογή νέας Εκτελεστικής Γραμματείας της Oμοσπονδίας.

Το απόγευμα του Σαββάτου ψηφίστηκε ο απολογισμός της διοίκησης της ΠΟΣΔΕΠ με 118 ψήφους υπέρ, 27 κατά και 6 λευκά.

Εν τω μεταξύ, επεισοδιακό είναι το κλίμα στις συνεδριάσεις των Συγκλήτων, που καλούνται να δώσουν λύση στο θέμα της εξεταστικής και του εξαμήνου, όπως και στις γενικές συνελεύσεις των φοιτητών με αντικείμενο τις καταλήψεις.

Εξ άλλου, υπό πολιορκία από ομάδα φοιτητών της Νομικής Θεσσαλονίκης βρέθηκε ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, το απόγευμα της Παρασκευής. Οι φοιτητές ζήτησαν να συναντήσουν τον κ. Τσιτουρίδη και επιχείρησαν να εισέλθουν στο κτίριο, αλλά απωθήθηκαν απο δυνάμεις των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα τρία άτομα να τραυματιστούν ελαφρά, όπως μετέδωσε ο Alpha.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου, νεαροί ταραξίες που έχουν βρει καταφύγιο στην ΑΣΟΕΕ αιφνιδίασαν τον φρουρό του κτιρίου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, εισέβαλαν στο χώρο και κατέστρεψαν την ελληνική σημαία που βρισκόταν στον ιστό του κτιρίου.

Αλήθειες και ψέματα για τον πυροβολισμό

Διίστανται οι απόψεις για το τι πραγματικά συνέβη έξω από το υπουργείο Αιγαίου, κατά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης. Το βίντεο που μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Mega είναι αποκαλυπτικό για τις συνθήκες υπό τις οποίες έπεσε ο πυροβολισμός και το περιστατικό φαίνεται ότι θυμίζει την υπόθεση της «ζαρντινιέρας».

Ενώ ο ειδικός φρουρός του υπουργείου Αιγαίου υποστηρίζει ότι αναγκάστηκε να πυροβολήσει στον αέρα για εκφοβισμό όταν είδε δεκάδες διαδηλωτές να σπάνε το λουκέτο της εισόδου και να του επιτίθενται με μολότοφ, στο βίντεο εμφανίζονται δύο άτομα να σπάνε τζάμια στο κτίριο και ο φρουρός να πυροβολεί στον αέρα, αν και η πύλη είναι κλειστή και κανένας από τους διαδηλωτές δεν προσπαθεί να την παραβιάσει.

Για το επεισόδιο έχει διαταχθεί έρευνα, αν και κυβέρνηση και αστυνομία «αθωώνουν» τον ειδικό φρουρό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, αν και η ΓΑΔΑ με ανακοίνωσή της κάλυψε τον ειδικό φρουρό, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει και το ρόλο των ανδρών των ΜΑΤ που βρίσκονταν στην περιοχή, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είχαν λάβει μέτρα, ώστε να μην υποχρεωθεί ο ειδικός φρουρός να πυροβολήσει.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Δ.Κυριαζίδης δήλωσε στην εφημερίδα ότι «ένας πυροβολισμός δεν είναι απλή υποθεση και μπορεί να καλύπτεται τυπικά από το γράμμα του νόμου, πρέπει όμως να εξετάσουμε το βαθμό της απειλής σε βάρος του ειδικού φρουρού […] για να αποφανθούμε ότι καλώς έγινε η χρήση του όπλου».

Ο γραμματέας της ΝΔ Λ.Ζαγορίτης αναφερόμενος στο επεισόδιο δήλωσε: «Ελπίζουμε τέτοιου είδους επεισόδια να μην γίνονται. Ευτυχώς απομακλιμακώνεται η ένταση, το σχέδιο νόμου είναι σε θετική κατεύθυνση και αυτό αναγνωρίζεται από όλους. Είναι προϊόν ενός μακρού διαλόγου ο οποίος κράτησε δύο χρόνια και συμμετείχε η πανεπιστημιακή κοινότητα, οι φοιτητές και όλοι οι φορείς».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
0 /50
0 /2000

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026
Cookies