Βακτήριο συντελεί στη καταπολέμηση του καρκίνου
Λονδίνο: Ένα βακτήριο που σχετίζεται άμεσα με τα μικρόβια που προκαλούν γάγγραινα, τέτανο και τροφική δηλητηρίαση, μπορεί να συντελέσει στην καταπολέμηση του καρκίνου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο Science.
Λονδίνο: Ένα βακτήριο που σχετίζεται άμεσα με τα μικρόβια που προκαλούν γάγγραινα, τέτανο και τροφική δηλητηρίαση, μπορεί να συντελέσει στην καταπολέμηση του καρκίνου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο Science.
Ερευνητική ομάδα του Ιατρικού Ινστιτούτου Howard Hughes και του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Kimmel στη Βαλτιμόρη χρησιμοποίησε παράγοντες που ονομάζονται λιποσώματα για να μεταφέρουν τα αντικαρκινικά φάρμακα στο εσωτερικό του όγκου.
Τα λιποσώματα, σχετικά μεγάλα τμήματα, περνούν διαμέσου των διαρρεόντων αιμοφόρων αγγείων, αλλά γενικά είναι πολύ μεγάλα για να εξέλθουν από τα αγγεία του περιβάλλοντος υγιούς ιστού.
Ωστόσο, τα λιποσώματα είναι σχετικά εύρωστα και μπορούν χρειαστούν λίγο χρόνο για να διασπαστούν και να εκκρίνουν τις φαρμακευτικές ουσίες μετά την άφιξή τους στο σημείο στόχο.
Για να επιταχύνουν τη διαδικασία, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το κλωστρίδιο, ένα βακτήριο που είναι πολύ καλό στη διάσπαση των τοιχωμάτων των σωματιδίων και στην προκειμένη περίπτωση, των λιποσωμάτων.
Ειδικότερα, το κλωστρίδιο εκκρίνει μια πρωτεΐνη την λιποσωμάση, η οποία διαρρηγνύει το λιπόσωμα. Πολλά από τα τρωκτικά που υποβλήθηκαν στο συγκεκριμένο θεραπευτικό σχήμα τελικά πέτυχαν πλήρη εξάλειψη του καρκίνου του εντέρου με μια μόνο δόση.
Επίσης τα ποντίκια παρουσίασαν ανοχή στη θεραπεία και δεν παρουσίασαν παρενέργειες.
Οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα ευρήματά τους, αν και απαιτείται περισσότερη δουλειά, μέχρι να διαπιστώσουν αν η ίδια στρατηγική είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία του καρκίνου και στον άνθρωπο.
health.in.gr
- Τραγωδία στη Ζάκυνθο: Τι λένε εκπαιδευτές σκύλων για το περιστατικό με τον θάνατο του 2χρονου παιδιού
- Πρώην γενικός διευθυντής Σπαρτάκ για Λιβάι Γκαρσία: «Η χειρότερη μεταγραφή, μας ξεγέλασαν…»
- Σάλος στη Γαλλία με τη Μπριζίτ Μακρόν: Αποκάλεσε «βρωμιάρες σκύλες» φεμινίστριες που διαμαρτύρονταν έξω από θέατρο
- Seeds for the Future: Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Huawei που ταξιδεύει Έλληνες φοιτητές και φοιτήτριες στο κέντρο της τεχνολογίας
- Δίκη υποκλοπών: Καταθέτει ο Χρήστος Ράμμος, μάρτυρας – κλειδί για το σκάνδαλο των υποκλοπών
- Η Πολωνία προετοιμάζεται για πόλεμο: «Ανατολική ασπίδα», καταφύγια και στρατιωτική εκπαίδευση των πολιτών


