30

Ψήφισμα στο οποίο θα καταδικάζονται οι αρνητές του Ολοκαυτώματος καταθέτουν την Τρίτη στον ΟΗΕ οι Αμερικανοί. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη εξασφαλίσει τη συναίνεση 39 χωρών, μεταξύ αυτών τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ρωσία και η Κίνα.

Οι Αμερικανοί ευελπιστούν ότι το ψήφισμα θα εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού την Παρασκευή, Ημέρα Μνήμης σε παγκόσμιο επίπεδο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Στο ψήφισμα καλούνται τα κράτη- μέλη «να απορρίψουν κάθε άρνηση του Ολοκαυτώματος ως ιστορικού γεγονότος» ενώ παράλληλα «καταδικάζεται ανεπιφύλακτα κάθε άρνησή του».

Ονομαστική αναφορά δεν γίνεται σε καμία χώρα, αλλά οι Αμερικανοί ουσιαστικά «απαντούν» στη διεθνή διάσκεψη της Τεχεράνης -τον περασμένο Δεκέμβριο- στη διάρκεια της οποίας οι περισσότεροι ομιλητές αμφισβήτησαν τη μαζική εξόντωση των Εβραίων από τους Ναζί στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ αμφισβητεί ανοικτά το Ολοκαύτωμα των εβραίων. Πρόσφατα σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Mundo αναρωτήθηκε μάλιστα πού ακριβώς συνέβη αυτό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ