51

Εκρήξεις από όλμους και πυροβολισμοί έξω από το προεδρικό μέγαρο στο Μογκαντίσου εντείνουν τους φόβους για αντάρτικο από τους εναπομείναντες υποστηρικτές του ηττημένου ισλαμικού κινήματος. Τα αιθιοπικά στρατεύματα προετοιμάζουν την αποχώρησή τους από τη Σομαλία εντός των προσεχών ημερών.

Στην τελευταία έξαρση βίας στη χαοτική Σομαλία, δεκάδες εκρήξεις από όλμους και πυροβολισμοί γύρω από την προεδρική κατοικία προκάλεσαν το βράδυ της Παρασκευής μεγάλη ανησυχία. Τουλάχιστον δύο όλμοι εξεράγησαν, κατά πληροφορίες διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, στο εσωτερικό του προεδρικού μεγάρου.

Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών μεταξύ των φρουρών του προεδρικού μεγάρου και ενόπλων.

Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της διεθνώς αναγνωρισμένης μεταβατικής κυβέρνησης βρίσκονται στο Μογκαντίσου, ωστόσο δεν είναι γνωστό που ακριβώς κινούνταν την ώρα των επεισοδίων. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για κάποιο σχόλιο.

Τα αιθιοπικά στρατεύματα που διαδραμάτισαν ρόλο «κλειδί» στην εκδίωξη των ισλαμιστών από το Μογκαντίσου έχουν βρεθεί κατ επανάληψη τις τελευταίες ημέρες στο στόχαστρο επιθέσεων.

Παρά τη νίκη έναντι του ισλαμικού κινήματος ο φόβος της βίας παραμένει ορατός εξαιτίας της αντιπαλότητας μεταξύ φατριών, της απέχθειας έναντι των αιθιοπικών στρατευμάτων που υποστηρίζουν την κυβέρνηση και της απειλής για αντάρτικο από εναπομείναντες ισλαμιστές που πιστεύεται ότι κρύβονται στο Μογκαντίσου.

Βάσει δηλώσεων του Αιθίοπα πρωθυπουργού Μέλες Ζενάουι στο BBC, οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας πρόκειται να αρχίσουν να αποσύρονται από τη Σομαλία τις προσεχείς ημέρες. Η αιθιοπική κυβέρνηση ανέκαθεν έλεγε πως δεν επιθυμεί να παραμείνει επί μακρόν στη Σομαλία.

Μερική και υπό όρους χρηματοδότηση από την ΕΕ

Το Συμβούλιο Eιρήνης και Aσφάλειας (CPS) της Αφρικανικής Ένωσης (UA) αποφάσισε την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης στη Σομαλία για μία περίοδο έξι μηνών, «αρχής γενομένης από την ημερομηνία λήψης της απόφασης», στο τέλος της οποίας την ευθύνη να αναλάβουν τα Ηνωμένα Έθνη, ανακοίνωσε η UA.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να δεσμευτεί την Δευτέρα να στηρίξει οικονομικά μια πιθανή αποστολή διατήρησης της ειρήνης στην Σομαλία, υπό τον όρο ότι αυτή η δύναμη θα μπορέσει να αναπτυχθεί σε ένα πλαίσιο εθνικής συμφιλίωσης, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Βάσει σχεδίου απόφασης, που πρόκειται να υιοθετηθεί την Δευτέρα από τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών, η ΕΕ είναι «έτοιμη να προσφέρει οικονομική στήριξη σε ένα μηχανισμό σταθεροποίησης στο πλαίσιο μιας συντονισμένης διεθνούς προσπάθειας που θα δίνει έμφαση στη σημασία ενός πολιτικού διαλόγου και μιας ειλικρινούς συμφιλίωσης».

Για την ΕΕ ο διάλογος αυτός πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα μέρη, «συμπεριλαμβανομένων των αρχηγών των φυλών, των ισλαμιστών ηγετών, των εκπροσώπων του οικονομικού κόσμου, της κοινωνίας των πολιτών και των γυναικών».

Οι «27» είναι «έτοιμοι» να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αποδεσμεύσουν 15 εκατομμύρια ευρώ για να χρηματοδοτήσουν μία διεθνή δύναμη «μόλις εκπληρωθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις, κυρίως η εξουσιοδότηση του ΟΗΕ και η απαιτούμενη εντολή», σύμφωνα πάντα με το κείμενο του σχεδίου.

Με το ποσόν αυτό να θεωρείται εξαιρετικά ανεπαρκές συγκρινόμενο με το κόστος μίας τέτοιας δύναμης, η ΕΕ που συγκεντρώνει πόρους για την αφρικανική αποστολή διατήρησης της ειρήνης στο Νταρφούρ, θα πρέπει λοιπόν να «καλέσει την Αφρικανική Ένωση να διερευνήσει και άλλες πιθανές πηγές για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της σταθεροποιητικής δύναμης».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press