Η προσθήκη γάλακτος στο τσάι περιορίζει την θετική του επίδραση στην υγεία μας
Λονδίνο: Η προσθήκη γάλακτος στο τσάι μπορεί να καταστρέψει την ικανότητα του αφεψήματος να παράσχει προστασία έναντι των καρδιολογικών νοσημάτων, σύμφωνα με νέα γερμανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο European Heart Journal.
Λονδίνο: Η προσθήκη γάλακτος στο τσάι μπορεί να καταστρέψει την ικανότητα του αφεψήματος να παράσχει προστασία έναντι των καρδιολογικών νοσημάτων, σύμφωνα με νέα γερμανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο European Heart Journal.
Ερευνητές του Νοσοκομείου Charite του Βερολίνου με επικεφαλής την Δρ Βερενα Στανγκλ διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μαύρου τσαγιού βελτίωνε σημαντικά την ικανότητα των αρτηριών να χαλαρώνουν και να διευρύνονται διατηρώντας την αρτηριακή πίεση του αίματος σε υγιή επίπεδα.
Ωστόσο, πρωτεΐνες του γάλακτος, οι καζεΐνες, αναστέλλουν την επίδραση αυτή.
Μετά το νερό, το τσάι θεωρείται το πλέον διαδεδομένο ρόφημα στον κόσμο και συνεχώς κερδίζει έδαφος μετά την δημοσιοποίηση στοιχείων ότι η κατανάλωση τσαγιού μειώνει τη συχνότητα των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου. Ωστόσο, οι επιδράσεις αυτές αφορούν κυρίως ασιατικούς πληθυσμούς και λιγότερο τον δυτικό κόσμο.
Πάντως οι Γερμανοί ειδικοί αποφάσισαν να μελετήσουν την επίπτωση του τσαγιού σε 16 μεσήλικες γυναίκες που ήπιαν μισό λίτρο μαύρου τσαγιού καθώς και στον ιστό αρουραίων.
Διαπίστωσαν ότι οι κατεχίνες, μόρια του τσαγιού, βοηθούν στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων παράγοντας περισσότερο νιτρικό οξείδιο. Οι καζεΐνες του γάλακτος προλαμβάνουν την διαδικασία αυτή μειώνοντας τη συγκέντρωση των κατεχίνων στο τσάι.
Επίσης το τσάι συντελούσε σε χαλάρωση των δακτυλίων της αορτής των αρουραίων σε εργαστηριακό περιβάλλον και τετραπλασίαζε την δραστηριότητα του ενζύμου eNOS σε καλλιεργημένα τεχνητά κύτταρα. Αλλά όταν το τσάι περιείχε 10% αποβουτυρωμένου γάλακτος, δεν είχε καμιά εκ των προαναφερόμενων επιπτώσεων τόσο στις γυναίκες, όσο και στα πειραματόζωα αλλά και τα κύτταρα.
Επεκτείνοντας την ανάλυση, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι καζεΐνες μπλοκάριζαν την επίδραση του τσαγιού, από μόνες τους. Οι πρωτεΐνες αυτές προσδένονται σε χημικά συστατικά του τσαγιού που κάνουν την αορτή του αρουραίου να χαλαρώνει και ειδικά στην κατεχίνη EGCG. Οι κατεχίνες είναι πολυφαινόλες, ομάδα χημικών ουσιών που πιστεύεται ότι βρίσκονται πίσω από τις θετικές επιπτώσεις του τσαγιού στην υγεία.
Στο παρελθόν οι ερευνητές είχαν υποστηρίξει ότι το γάλα δεν είχε επίπτωση στο τσάι διότι δεν αλλάζει τη συνολική συγκέντρωση των πολυφαινόλων στο αίμα. Αλλά αυτό που τελικά παίζει ρόλο είναι μια συγκεκριμένη πολυφαινόλη, όπως η EGCG, που τελικά το γάλα την μπλοκάρει. Επίσης είναι πιθανό να μπλοκάρει και την επίδραση του τσαγιού σε άλλα νοσήματα όπως ο καρκίνος.
Τώρα η Δρ Στανγκλ και οι συνεργάτες της μελετούν κατά πόσο είναι καλύτερο το μαύρο ή το πράσινο τσάι. Παλαιότερες μελέτες ίσως τελικά έχουν επηρεαστεί από το γεγονός ότι το μαύρο τσάι συχνά συνοδεύεται από γάλα ενώ το πράσινο όχι.
health.in.gr
- Γαλλία-Αγγλία 4-6: Απίστευτο ματς, οι Άγγλοι προηγήθηκαν 4-0 και παραλίγο να χάσουν την τρίτη θέση
- Ο Τραμπ ζητά από την CENTCOM να ανοίξουν οι «πύλες της κολάσεως» κατά του Ιράν
- Κυβερνοεπίθεση στον ιστότοπο της κενυατικής προεδρίας – Οι χάκερ ζητούσαν ως λύτρα 5 bitcoin
- Βραζιλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο απαγόρευσε στον Μιλέι να επισκεφθεί τον πρώην πρόεδρο Μπολσονάρο
- Πυρκαγιές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη – Εκκενώθηκαν ισραηλινοί οικισμοί
- Τουριστικό «μπαμ» λόγω Μουντιάλ
- Άλλαξαν μωρά στο μαιευτήριο και το λάθος έγινε αντιληπτό μετά από 38 χρόνια
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.07.2026]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-taUfUHLylIo-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442