36

Ένας κομήτης που ανακαλύφθηκε μόλις πέρυσι είναι ορατός αυτές τις ημέρες με γυμνό μάτι καθώς χάνεται κάθε απόγευμα στο ηλιοβασίλεμα του Βόρειου Ημισφαιρίου.

Ο κομήτης ΜακΝοτ, που πήρε το όνομα του Αυστραλού αστρονόμου που τον εντόπισε, είναι μάλιστα ο φωτεινότερος κομήτης των τελευταίων 30 ετών, όπως εκτιμά το Κέντρο Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian.

Την Παρασκευή, ο κομήτης ΜακΝοτ θα βρεθεί στην ελάχιστη απόστασή του από τον Ήλιο, πιο κοντά και απ ό,τι ο πλανήτης Ερμής. Η ηλιακή ακτινοβολία είναι πιθανό να αυξήσει απότομα τη φωτεινότητά του τις επόμενες ημέρες.

Η παρατήρηση του κομήτη είναι πάντως δύσκολη, ακόμα και αν χρησιμοποιηθούν κιάλια, επειδή είναι ορατός για λίγα μόνο λεπτά μετά τη δύση του Ήλιου, πολύ κοντά στον ορίζοντα.

Όσοι ενδιαφέρονται να τον παρατηρήσουν, συμβουλεύει το Space.com, θα πρέπει να σταθούν σε κάποιο ψηλό σημείο την ώρα της δύσης. Η ατμόσφαιρα πρέπει να είναι καθαρή και να μην υπάρχουν υψώματα ή μεγάλα κτίρια στη γραμμή του ορίζοντα.

Όσοι πάλι δεν τα καταφέρουν, μπορούν να δουν τον κομήτη στις εικόνες που θα μεταδώσει το διαστημικό παρατηρητήριο SOHO της NASA.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ