38

Κλιμακώνονται αυτή την εβδομάδα οι κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας εν όψει της συζήτησης στη Βουλή για την αλλαγή του άρθρου 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Στις 10 Ιανουαρίου ξεκινά η συζήτηση, ενώ την ίδια ημέρα θα γίνουν συλλαλητήρια σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας έχει δηλώσει ότι δεν φοβάται τις αντιδράσεις, παρά το κύμα κινητοποιήσεων που αναμένεται. «Δεν θα κλείσουμε τα κατάστημα, επειδή κάποιοι αντιδρούν» είπε η κ. Γιαννάκου προσθέτοντας ότι «ζούμε σε δημοκρατία και στη δημοκρατία υπάρχουν κανόνες».

Σύμφωνα με την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσει και το ΠΑΣΟΚ, καθώς πολλά στελέχη ευελπιστούν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, έστω και την ύστατη ώρα, δεν θα συμπλεύσει με την κυβέρνηση στην αναθεώρηση του άρθρου 16.

Όπως αναφέρει το Έθνος της Κυριακής, εντός του ΠΑΣΟΚ υπάρχει ήδη διαδικτυακή κυρίως πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση υπογραφών κατά της αλλαγής του άρθρου 16. Η πρωτοβουλία γεννήθηκε ουσιαστικά από την ΠΑΣΠ.

Την ίδια ώρα σε άρθρο του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζητά την «άμεση νομοθετική χειραφέτηση των ελληνικών δημόσιων ΑΕΙ και ΤΕΙ από το υπουργείο Παιδείας, έτσι ώστε το καθένα από αυτά, με την ευθύνη της ακαδημαϊκής κοινότητας, να διαμορφώσει τη φυσιογνωμία του».

Τις κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας (δασκάλων, καθηγητών, πανεπιστημιακών και φοιτητών) στηρίζει και η ΑΔΕΔΥ με τετράωρη στάση εργασίας στις 10 Ιανουαρίου, από τις 11 π.μ ώς το τέλος του ωραρίου των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ