Έκτακτη συνάντηση E.Ολμέρτ – Μ.Αμπάς και «συμφωνία σε σειρά θεμάτων»
Με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ συναντήθηκε το βράδυ του Σαββάτου ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Δηλώσεις δεν έγιναν, ωστόσο, κορυφαίος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής έκανε λόγο για «συμφωνία σε σειρά θεμάτων».
30
Με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ συναντήθηκε εκτάκτως το βράδυ του Σαββάτου ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.
Η συνάντηση άρχισε λίγο μετά τις 7.30 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) και ολοκληρώθηκε περίπου δύο ώρες αργότερα. Δηλώσεις δεν έγιναν.
Σύμφωνα με αξιωματούχους των δύο πλευρών που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την κατάσταση στα Παλαιστινιακά Εδάφη και το ζήτημα των Παλαιστίνιων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές.
«Αυτή είναι η αρχή από μία σειρά συναντήσεων. Ήταν μια καλή συνάντηση. Υπήρξε συμφωνία σε ορισμένα θέματα» δήλωσε ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα στο Reuters.
Αργότερα, Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο Associated Press ότι ο Ολμέρτ συμφώνησε να «ξεπαγώσει» το ποσό των 100 εκατ. δολαρίων από φορολογικά έσοδα υπέρ των Παλαιστίνιων και να χαλαρώσει τους περιορισμούς που ισχύουν στη μετακίνηση Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη.
Η συνάντηση έγινε μία εβδομάδα μετά την απόφαση του Μαχμούντ Αμπάς για πρόωρες εκλογές, απόφαση με την οποία διαφωνεί η Χαμάς του πρωθυπουργού Ισμαήλ Χανίγιε.
Πάντως, ο Αμπάς έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επανάληψης των συνομιλιών για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, παρά την προκήρυξη εκλογών.
Αξιωματούχοι προσκείμενοι στον Παλαιστίνιο πρόεδρο τονίζουν ότι η επανάληψη των συνομιλιών θα είχε νόημα μόνον αν η Χαμάς αποδεχόταν τις τρεις προϋποθέσεις που θέτει η διεθνής κοινότητα για να τερματίσει τον οικονομικό αποκλεισμό των Παλαιστινίων.
Οι προϋποθέσεις αυτές περιλαμβάνουν την αναγνώριση του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ, την αποκήρυξη της βίας και την αποδοχή των προηγούμενων προσωρινών ισραηλινο-παλαιστινιακών ειρηνευτικών συμφωνιών για λύση στη βάση των δύο κρατών.
Πριν από λίγες μέρες, ο πρωθυπουργός της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο «εκεχειρίας» με το Κράτος του Ισραήλ, εφόσον αυτό αποχωρήσει από τα παλαιστινιακά εδάφη που κατέλαβε το 1967.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Θεσσαλονίκη: Απολογούνται οι δύο άνδρες για τις δολοφονίες δύο γυναικών
- O «die hard» Ολυμπιακός, οι τρεις πρωταγωνιστές και το «δώρο» του Μουκουντί
- Ευαγγέλου στη Λεωφόρο, Τσακαλίδης στo Παγκρήτιο – Κατσικογιάννης στο Αστέρας – Ολυμπιακός για τη Super League
- Συνταγματική αναθεώρηση για «νέο μοντέλο διακυβέρνησης» – Προϋπολογισμοί λιτότητας, χτύπημα στη μονιμότητα και τα ΑΕΙ
- «Πίσω από ποιες λέξεις θα κρύψετε αυτό που είπατε για να δικαιολογηθείτε;»: Η οργισμένη αντίδραση της Ελένης Βουλγαράκη
- Συρία: Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Χασάκα – Αναμένεται η έλευση των κυβερνητικών δυνάμεων
