36

Περισσότερες από 5000 πάπιες χρειάστηκε να θανατωθούν στην Κίνα όταν οι αρχές της χώρας ανακάλυψαν ότι οι πτηνοτρόφοι τις τάιζαν με μια απαγορευμένη χρωστική ουσία για να κάνουν τους κρόκους των αβγών να φαίνονται πιο κόκκινοι και φρέσκοι.

Η κινεζική υπηρεσία για την ασφάλεια τροφίμων επιβεβαίωσε ότι αβγά πάπιας με κατακόκκινο κρόκο που πουλήθηκαν σε διάφορες πόλεις βρέθηκαν να περιέχουν Σουδάν ΙΙ, μια καρκινογόνο χρωστικη. Τα περισσότερα προβληματικά αυγά είχαν μεταφερθεί από την επαρχία Χεμπέι στο νότο και στην παραθαλάσσια επαρχία του Σαντονγκ.

Πρόκειται για το δεύτερο σκάνδαλο του είδους στην Κίνα μετά μετά την περυσινή ανακάλυψη της χρωστικής Σουδάν Α σε προϊόντα της αλυσίδα τηγανητού κοτόπουλου Κεντάκι που πωλούνταν στη χώρα.

Σε ένα ακόμα σκάνδαλο την Παρασκευή, τα κινέζικα μέσα μετέδωσαν ότι στη βορειοανατολική Κίνα, βιομηχανία επεξεργασίας ρυζιού πουλούσε ρύζι 17 ετών το οποίο θα ήταν επιβλαβές αν καταναλωνόταν. Πριν από χρόνια οι αρχές στην Ανατολική Κίνα είχαν παρέμβει σε παρόμοια περίπτωση που το ρύζι γυαλιζόταν με βιομηχανικό λάδι για να είναι πιο ελκυστικό

«Μαϊμού» γάλα σε σκόνη συνδέεται με το θάνατο τουλάχιστον 13 βρεφών από κακή διατροφή το 2004 ενώ εξετάζονται ακόμη και τα «κέικ του φεγγαριού», τα κεράσματα των γιορτών του φθινοπώρου. Μερικές εταιρείες βρέθηκε να χρησιμοποιούν τη γλυκιά αλλά μπαγιάτικη πλέον γέμιση των κέικ από προηγούμενα χρόνια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters