O Ζοζέφ Καμπιλά νικητής των προεδρικών εκλογών στο Κονγκό
Με ποσοστό 58%, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του Κονγκό ανακήρυξε τον Ζοζέφ Καμπιλά νικητή των προεδρικών εκλογών. Ο αντίπαλός του Ζαν Πιέρ Μπεμπά έλαβε το 42% των ψήφων. Η Επιτροπή απέρριψε τις αιτιάσεις του ηττημένου για νοθεία.
30
Με ποσοστό 58%, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του Κονγκό ανακήρυξε τον Ζοζέφ Καμπιλά νικητή των προεδρικών εκλογών. Ο αντίπαλός του Ζαν Πιέρ Μπεμπά έλαβε το 42% των ψήφων. Η Επιτροπή απέρριψε τις αιτιάσεις του ηττημένου για νοθεία.
Ο επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής κάλεσε τους υποψηφίους να σεβαστούν το εκλογικό αποτέλεσμα, «φωτογραφίζοντας» τον ηττημένο, ο οποίος έσπευσε να μιλήσει για νοθεία και κλοπή της δικής του νίκης.
Mάλιστα, οπαδοί του Μπεμπά κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, για να συγκρουστούν τελικά με δυνάμεις της αστυνομίας.
Τουλάχιστον δύο άτομα σκοτώθηκαν και αρκετά ακόμα τραυματίστηκαν.
Διεθνείς παρατηρητές κάλεσαν και αυτοί με τη σειρά τους όλους τους υποψήφιους να αναμείνουν την επίσημη ανακήρυξη των αποτελεσμάτων, η οποία θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Κυριακή.
Σε κάθε περίπτωση, οι προεδρικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας ήταν η πρώτη δημοκρατική ψηφοφορία εδώ και 40 χρόνια στη ΛΔ του Κονγκό, πρώην βελγική αποικία της κεντρικής Αφρικής.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η Πορτογαλία αντιμέτωπη με ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ μετά το πέρασμα της καταιγίδας Κριστίν
- Αταμάν για την ήττα από τον Άρη και το δύσκολο παιχνίδι με τη Ρεάλ – Χωρίς Ναν και πάλι ο Παναθηναϊκός
- Συναγερμός για την εξαφάνιση 16χρονης από τη Νέα Σμύρνη – Η ανακοίνωση από το «Χαμόγελο του Παιδιού»
- «Θεία δίκη» – Προς απέλαση μετανάστης από τη Βραζιλία influencer που αποθέωνε την ICE
- Τσατραφύλλιας: Έρχονται καταιγίδες, λασποβροχές και… άνοδος της θερμοκρασίας
- Παίκτης του Παναθηναϊκού κι επίσημα ο Χάβι Ερνάντεθ
