«Φρένο» στις εφημερίες των γιατρών προκαλεί πλήγμα στα νοσοκομεία
Αθήνα: «Φρένο» στις εφημερίες των γιατρών έρχεται να βάλει από τις αρχές του 2007 σχετική κοινοτική οδηγία, που απαγορεύει την εργασία άνω των 48 ωρών την εβδομάδα, έναντι περίπου 80 που είναι σήμερα.
Αθήνα: «Φρένο» στις εφημερίες των γιατρών έρχεται να βάλει από τις αρχές του 2007 σχετική κοινοτική οδηγία, που απαγορεύει την εργασία άνω των 48 ωρών την εβδομάδα, έναντι περίπου 80 που είναι σήμερα.
Όπως αναφέρουν Τα Νέα, από την 1η Ιανουαρίου οι ειδικοί γιατροί θα εργάζονται υποχρεωτικά 48 ώρες την εβδομάδα και οι ειδικευόμενοι όχι πάνω από 58. Σύμφωνα με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δεν θα εγκρίνονται κονδύλια για αμοιβές πέραν των ωρών αυτών.
Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι οι μεν ειδικοί γιατροί δεν θα μπορούν να εφημερεύουν περισσότερες από 2 φορές τον μήνα και οι ειδικευόμενοι 4, καθώς για αυτές τις εφημερίες θα αμείβονται.
Σήμερα οι ειδικευόμενοι γιατροί κάνουν από 7 ώς και 15 εφημερίες τον μήνα, συμπληρώνοντας μέχρι 80 ώρες εργασίας σε εβδομαδιαία βάση. Με την εφαρμογή του νέου ωραρίου, σε πολλά νοσοκομεία, κυρίως της περιφέρειας, θα υπάρξουν τμήματα που δεν θα μπορούν να εφημερεύουν ακόμη και 15 μέρες τον μήνα, όπως γίνεται σήμερα, αφού σε πολλές περιπτώσεις τα στελεχώνουν δύο ή και ένας μόνον γιατρός.
Oι νοσοκομειακοί γιατροί υπολογίζουν ότι για την ομαλή λειτουργία του ΕΣΥ και για να τηρηθούν οι παραπάνω ώρες εργασίας απαιτείται άμεσα η πρόσληψη 5.000 γιατρών.
Ήδη, σε πανελλαδικό επίπεδο μένουν κενές περίπου 3.000 θέσεις ειδικών γιατρών και 1.000 ειδικευομένων.
Ακόμα, όμως, και τα μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας και της Θεσσαλονίκης αναμένεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα. Στην Αθήνα, οι ειδικοί γιατροί εργάζονται ώς και 60 ώρες την εβδομάδα και οι ειδικευόμενοι πάνω από 70 με 75 ώρες.
Στη Θεσσαλονίκη, «τα νοσοκομεία δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν 30 μέρες τον μήνα. Oι ειδικοί δεν θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των κλινικών. Θεωρώ ότι θα επικρατήσει χάος, το οποίο κανείς δεν μπορεί να φανταστεί», αναφέρει στην εφημερίδα ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Στρατής Πλωμαρίτης.
health.in.gr
- Καύσωνας Ιουνίου: Τουλάχιστον 12.000 επιπλέον θάνατοι στην Ευρώπη
- Μεξικό: Δολοφόνησαν δημοσιογράφο κοντά στο σπίτι του, δίπλα στον γιο του
- Βρετανία: Απαγορεύουν την πώληση σε παιδιά ενεργειακών ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη
- Πυρκαγιές σαρώνουν τον Καναδά – Ο καπνός πνίγει μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ
- Κολομβία: Ο εκλεγμένος ακροδεξιός πρόεδρος θα μεταφέρει την πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ
- Φλόριντα: Δύο εκτελέσεις σε μία μέρα έπειτα από 60 χρόνια – Ρεκόρ εκτελέσεων σε ένα χρόνο για τον κυβερνήτη Ντε Σάντις
- ΛΔ Κονγκό: Εξαπλώνεται ταχύτερα ο Εμπολα μαζί με τους θανάτους – Δεν υπάρχει εμβόλιο ούτε θεραπεία
- Στο στόχαστρο των ΗΠΑ το λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς του Ιράν – Καταστράφηκε πύργος επικοινωνιών και μια γέφυρα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)





































![Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο είδος πίθηκου στη ΛΔ του Κονγκό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Sans-titre-1-10-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442