Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπό κοινοτικό έλεγχο η αναθεώρηση του ΑΕΠ για τη μείωση του ελλείμματος

Υπό κοινοτικό έλεγχο η αναθεώρηση του ΑΕΠ για τη μείωση του ελλείμματος

Η σχεδιαζόμενη ανοδική αναθεώρηση του ελληνικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος είναι άνευ προηγουμένου σε έκταση και χρειάζεται να επιβεβαιωθεί, είπε εκπρόσωπος της Κομισιόν την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι η αναθεώρηση έγινε εν αγνοία της Eurostat. Κόντρα στη Βουλή.

27

Η σχεδιαζόμενη ανοδική αναθεώρηση του ελληνικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος είναι άνευ προηγουμένου σε έκταση και χρειάζεται να επιβεβαιωθεί, είπε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Τετάρτη.

Ο επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Μανώλης Κοντοπυράκης είπε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι η Ελλάδα θα αναθεωρήσει το ΑΕΠ για το διάστημα 2001-2006, συμπεριλαμβάνοντας μέρος της παραοικονομίας, κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Η ακριβής έκταση της αναθεώρησης δεν είναι ακόμα γνωστή, αλλά το ΑΕΠ σε ποσό θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 10%, είπε ο κ. Κοντοπυράκης.

«Το αναθεωρημένο ΑΕΠ θα περιλάβει χρήματα από παράνομες δραστηριότητες, όπως το λαθρεμπόριο τσιγάρων και ποτών, την πορνεία και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος», σημείωσε.

«Είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι τα κράτη μέλη αναθεωρούν τα στοιχεία τους τακτικά, αλλά αυτή είναι σημαντική και άνευ προηγουμένου αναθεώρηση και χρειάζεται να ελεγχθεί» είπε η εκπρόσωπος οικονομικών και νομισματικών θεμάτων της Κομισιόν (η εκπρόσωπος Τύπου του Χ.Αλμούνια) Αμέλια Τόρες.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 2,6% του ΑΕΠ φέτος από 4,5% το 2005 και στο 2,3% το 2007.

Η κ. Τόρες είπε ότι η Eurostat επιβεβαίωσε ότι έλαβε τα αναθεωρημένα στοιχεία την περασμένη εβδομάδα και τα εξετάζει. Η επαλήθευση θα διαρκέσει τουλάχιστον μερικές εβδομάδες, είπε.

Αξίζει να σημειωθεί η παρατήρηση της κ. Τόρες, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε συμβουλευτεί την Eurostat για την αναθεώρηση του ΑΕΠ.

«Δεν υπήρξαν προηγουμένως συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Εurostat για το θέμα. Έτσι ,εάν η Ελλάδα λέει ότι αυτό έχει ήδη ξεκαθαριστεί από την Εurostat, αυτό δεν είναι σωστό» είπε.

Αλογοσκούφης: Με τα παλαιά στοιχεία

Με τα παλαιά στοιχεία του ΑΕΠ και όχι με τα αναθεωρημένα θα κατατεθεί την προσεχή Δευτέρα στη Βουλή το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης,στο πλαίσιο ενημέρωσης της επιτροπής Περιφερειών της Βουλής.

Αναφερόμενος, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, μέσω του οποίου θα αποκαλύπτονται και οι τελευταίες προθέσεις της κυβέρνησης σε επίπεδο οικονομικής και φορολογικής πολιτικής, είπε ότιδεν θα στηρίζεται στα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ αλλά στα παλαιά.

«Οι εκτιμήσεις που έχουμε για το έλλειμμα το 2006 είναι ότι, επιτυγχάνουμε το στόχο του 2,6% με βάση το παλαιό ΑΕΠ, και όχι με το αναθεωρημένο» είπε ο κ. Αλογοσκούφης.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «για του χρόνου, είμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που είναι η περαιτέρω μείωση ελλείμματος στο 2,3%», συμπληρώνοντας παράλληλα ότι «η εκτίμηση που κάνω είναι ότι, το έλλειμμα θα βρεθεί στο 2,4% του ΑΕΠ».

S&P: Δεν επηρεάζεται η πιστοληπτική αξιολόγηση

Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poors είπε την Τετάρτη ότι η απόφαση που ανακοίνωσε σήμερα η Ελλάδα να αναθεωρήσει το ΑΕΠ δεν θα έχει επίπτωση στις βασικές αξιολογήσεις της χώρας (A/stable/A-1).

Μολονότι αναμένεται ακόμη η ανακοίνωση των επίσημων στοιχείων, η Standard & Poors εκτιμά ότι αυτό θα οδηγήσει σε ανοδική αναθεώρηση έως και 20% του ΑΕΠ, με αντίστοιχη μείωση του δημοσίου χρέους κάτω από το 100% του επαναπροσδιορισμένου ΑΕΠ.

Η ενσωμάτωση της παραοικονομίας, ωστόσο, δεν αλλάζει την πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, που είναι η μείωση του εξαιρετικά υψηλού δημοσίου χρέους από το 108% το 2005. Αυτό οφείλεται στο ότι η παραοικονομία εξ ορισμού δεν είναι φορολογήσιμη.

Μελλοντική βελτίωση των αξιολογήσεων θα εξαρτηθεί από μια ευκρινή τάση προς τα πρωτογενή πλεονάσματα και μια ταχεία και διατηρήσιμη υποχώρηση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, σημείωσε η S&P.

Κόντρα στη Βουλή

«Η μέτρηση του εθνικού εισοδήματος γίνεται με βάσει τις επιταγές της ΕΕ. Δεν πρόκειται να γίνει καμία κίνηση αν η Ελλάδα δεν διπλοτσεκάρει τα στοιχεία με την ΕΕ», τόνισε ο υφυπουργός Οικονομίας Πέτρος Δούκας, κληθείς, από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρίστο Βερελή, να σχολιάσει δηλώσεις του Μ.Κοντοπυράκη.

Νωρίτερα, ο κ. Βερελής υποστήριξε ότι ο κ. Κοντοπυράκης εξέθεσε τη χώρα, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα προτίθεται να αναγάγει τα έσοδα που θα έχει από πορνεία, λαθρεμπόριο τσιγάρων και ποτών και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, σε κομμάτι του ΑΕΠ.

«Η εκπρόσωπος του κ. Αλμούνια, Αμέλια Τόρες, δήλωσε ότι ποτέ δεν συζητήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τέτοιο πράγμα. Πρέπει να μας απαντήσει αν τις γνωρίζει ο κ. Αλογοσκούφης και αν τις υιοθετεί. Διαφορετικά θα πρέπει να τον παραιτήσει τον κ. Κοντοπυράκη που εκθέτει διεθνώς τη χώρα μας με τέτοιο τρόπο», συμπλήρωσε ο κ. Βερελής.

Επίσης, ο κ Δούκας αντέδρασε έντονα, κάνοντας λόγο για σκανδαλοθηρία στην οποία επιδίδεται το ΠΑΣΟΚ, όταν η συντονίστρια οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την κίνηση της να αυξήσει το ΑΕΠ.

Η κ. Παπανδρέου, με αφορμή την συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, του νομοσχεδίου για την χρηστή διαχείριση του προϋπολογισμού, έκανε λόγο για «κυβέρνηση της αθλιότητας που αναθεωρεί το ΑΕΠ κατά 25% σε μια προσπάθεια να καλύψει τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος με στόχο να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό».

«Αναθεωρείτε τα στοιχεία και θα πείτε ότι ως δια μαγείας το κατά κεφαλή εισόδημα θα το φτάσετε από 75% στο 93% και ότι μειώσατε το έλλειμμα. Ο ελληνικός λαός όμως, σας πήρε χαμπάρι, γιατί πάντα λειτουργείτε μέσα σε κλειστά δωμάτια για το πώς να εξυπηρετήσετε τους φίλους σας», είπε η κ. Παπανδρέου.

«Φαίνεται ότι η μπόχα και η σκανδαλοθηρία είναι η ειδικότητα σας. Να χαιρόμαστε το νέο εκσυγχρονιστικό λόγο του ΠΑΣΟΚ. Αν υπήρξε εξευτελισμός ήταν από την τακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση σας και όχι από την απογραφή», απάντησε ο υφυπουργός Οικονομίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η μεγαλύτερη βραδιά στην ιστορία του Ολυμπιακού

Λίγο πριν την συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής, ο Ολυμπιακός ζει την μεγαλύτερη βραδιά της ιστορίας του με την πρόκριση στα ημιτελικά μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024