Διευρύνεται η παρουσία ξένων θεσμικών στα Δ.Σ. των εισηγμένων εταιρειών
Σημαντικές μεταβολές στο θεσμικό πλαίσιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι οποίες αλλάζουν άρδην το εγχώριο εταιρικό σκηνικό, προωθούν τη διαφάνεια και περιορίζουν την εσωτερική πληροφόρηση, προαναγγέλλει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΧΑ Σπύρος Καπράλος.
88
Σημαντικές μεταβολές στο θεσμικό πλαίσιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι οποίες αλλάζουν άρδην το εγχώριο εταιρικό σκηνικό, προωθούν τη διαφάνεια, ενισχύουν τα δικαιώματα των μικρομετόχων και περιορίζουν την εσωτερική πληροφόρηση, προαναγγέλλει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΧΑ Σπύρος Καπράλος.
Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Καπράλος επισημαίνει πως με τις ρυθμίσεις που προωθούνται, η ουσιαστική συμμετοχή των ξένων επενδυτών που ελέγχουν σήμερα το 43% της κεφαλαιοποίησης των εισηγμένων εταιρειών (το 33%, αποκλειστικά οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές) θα επεκταθεί ακόμη και στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών.
«Με τους ξένους θεσμικούς να κατέχουν πάνω από 44% των μετοχών της Εθνικής, η συμμετοχή τους, π.χ., στο ΔΣ της τράπεζας θα μπορούσε να οδηγήσει σε λήψη μιας απόφασης ακόμη και αντίθετης από αυτήν που θα ήθελε, π.χ., ο βασικός μέτοχος (Δημόσιο), που κατέχει άλλωστε πολύ μικρότερο ποσοστό στην εταιρεία», τονίζει ο πρόεδρος του ΧΑ.
Επιπροσθέτως αναμένονται μεταβολές στον Νόμο 2190, ώστε τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η χρηματιστηριακή νομοθεσία να μην έρχονται σε σύγκρουση με τις υπάρχουσες ρυθμίσεις εμπορικού δικαίου, αφήνοντας ανοιχτά παράθυρα σε αρκετές εταιρικές διεργασίες.
Τέλος οι αρχές του ΧΑ προωθούν νέους θεσμούς όπως η ύπαρξη κοινού λογαριασμού επενδυτών, τα Exchange Traded Funds(ETFs), καθώς και ορισμένες αναγκαίες μεταβολές στο θεσμικό πλαίσιο της αγοράς παραγώγων με την κατάργηση των περιορισμών στις ανοιχτές πωλήσεις και τον δανεισμό των τίτλων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ανάλυση δεδομένων: Η ζέστη σκοτώνει κατά μέσο όρο ένα άτομο το λεπτό σε όλο τον κόσμο
- Ο Κρίστοφερ Νόλαν εκθειάζει τα «Obsession» και «Backrooms»
- Η Αργεντινή θα φορέσει στον ημιτελικό τη φανέλα του ιστορικού αγώνα με την Αγγλία το 1986 (vid)
- Νέα αιματηρή σύγκρουση στο βόρειο Μάλι: Δεκάδες νεκροί στις συγκρούσεις στρατού και τζιχαντιστών στο Σαχέλ
- Συνελήφθη στη Βρετανία η 46χρονη για τον εμπρησμό στη Marfin
- Ταϊλάνδη: Πώς ξεκίνησε η φονική φωτιά σε παμπ στην Μπανγκόκ- «Μπλοκαρισμένες οι έξοδοι κινδύνου»
- Τι είπε ο προπονητής των Καβαλίερς για το μέλλον του Λεμπρόν Τζέιμς (vid)
- Να οχυρωθεί η δημοκρατία και να ενισχυθεί η Νέα Δημοκρατία δεν είναι ταυτόσημες έννοιες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/aung-myin-thu-xaoDaS7tT8-unsplash-1-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442